Представители на партия Възраждане“ са влезли в АГ болница Майчин

...
Представители на партия Възраждане“ са влезли в АГ болница Майчин
Коментари Харесай

От „Възраждане“ нахлуха в „Майчин дом“

Представители на партия „ Възраждане “ са влезнали в АГ болница „ Майчин дом “ за решение на трудово - юридически спор, зародил преди дни в лечебното заведение, оповестиха от болничното заведение. Причината е в освобождението от поста краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване (КАИЛ) на доктор Елена Георгиева-Иванова.

От болничното заведение акцентират, че доктор Георгиева-Иванова е отказала четири оферти да продължи работа като редови доктор в клиниката, настоявайки само да бъде шеф на клиниката, без да покрива наложителното по закон условие за позицията – да е хабилитирано лице.

„ Д-р Георгиева-Иванова и нейният случай бяха използвани за политически цели. Подобни партийни акции са срещу ползите на лекарите, акушерите, всички чиновници, и несъмнено, против ползите на нашите пациенти. Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване продължава работа, спазвайки най-високите медицински стандарти ", допълват от " Майчин дом ".

Припомняме, че доктор Георгиева беше освободена преди две седмици, а от профсъюз „ Защита “ с искане за оставката на шефа на лечебното заведение проф. Иван Костов. По-късно единомислещо се опълчиха на " опити за офанзива и политизиране " на случая и приканиха да се приключи злонамерената акция против " Майчин дом ".

По време на беше публикуван отчета на " Вътрешен одит " на Министерство на здравеопазването, а по-късно той беше предаден и на депутати в Народното събрание. По време на в отговор на депутатски въпроси служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев съобщи, че шеф на КАИЛ може да бъде единствено хабилитирано лице. „ Предстои нов конкурс за шеф на Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване в „ Майчин дом “. По информация от болничното заведение назначението на доцент Емил Кържин за и. д. шеф на Клиниката е поради тревожно дългия интервал без хабилитирано лице отпред на клиниката “, сподели той.

Проф. Костадин Ангелов цитира одитния отчет, който демонстрира, че вътрешните правила за работната заплата на болничното заведение разрешават на шефа й да образува заплащане за себе си както от здравна, по този начин и от немедицинска активност, свързани с обслужването на договорите за тях, както и доходи от спомагателни услуги, поискани от пациенти. От 1 януари 2020 до 31 март 2022 година по контракта си за ръководство изпълнителният шеф е получил 180 000 лева, а за спомагателните хонорари е получил 154 687, 214 000 лева от други услуги за пациенти, заплатени услуги – 208 606 лева в допълнение, сподели още проф. Ангелов.

„ Този одит е стартират от министър Сербезова и завършен от мен. Затова сезирах Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), само че от там обявиха, че няма нарушаване и даже не назначиха инспекция “, отговори доктор Меджидиев. Той акцентира, че сега в АГ-болница „ Майчин дом “ тече следващият вътрешен одит, като това е най-проверяваното от него лечебно заведение.

От здравната комисия задължиха министър Меджидиев на идващото съвещание да покаже резултатите от всички инспекции, осъществени в " Майчин дом " през последните три години. Това трябваше да се случи през вчерашния ден, само че поради неочакваното тръгване на министъра за Котел, съвещанието беше отсрочено.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР