Представители на партии и на президентската институция на Република Северна

...
Представители на партии и на президентската институция на Република Северна
Коментари Харесай

Откриха македонския клуб в Благоевград

Представители на партии и на президентската институция на Република Северна Македония участваха на откриването на по този начин наречения македонски културен клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград. Откриването мина без произшествия и при засилено полицейско наличие.

Основен основател за разкриване на македонски културен клуб в Благоевград е Сдружението за отбрана на самостоятелни човешки права, което е оповестено от българския съд като противоконституционно и нелегално, и сега тече процедура по неговата дерегистрация.

Официални посетители от югозападната ни съседка бяха водачът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и Миле Бошняковски, шеф на кабинета на президента Стево Пендаровски. Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски съобщи, че няма да участва, само че приготвя документи с публично искане до българската страна за легитимирането на клуба.

" Тук сме, с цел да подкрепим нашите хора – македонците от другата страна на границата. Да изпратим ясно обръщение, че ние сме македонци, които приказват македонски език и идват от Македония. В 21 век никой не би трябвало да има подозрение и да приказва за този въпрос ". Това сподели ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който дойде в Благоевград за откриването на македонски културен център " Никола Вапцаров ", съобщи БГНЕС.

" Нашето право да се дефинираме като македонци е неприкосновено, според всички закони, и заради тази причина сме тук, с цел да подкрепим македонците в България ", продължи Мицкоски.

На въпрос за какво не признава правата на македонските българи, той отговори: " Македонската конституция е признала всички малцинства, според всички стандарти. Въпросът е за какво не са приети правата на македонците в България ", попита той.

" Ние сме повода за обединяване, ние не сътворяваме напрежение, ние се гордеем с обстоятелството, че сме тук при откриването на този клуб ", сподели още Мицкоски.

От 11 часа пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград се организира кротичък митинг на Вътрешна македонска революционна организация. От партията изрично се обявявиха против опитите за легитимиране на незаконни и противоречащи на Конституцията на България центрове в " сърцето на Пиринска Македония ". Частната самодейност, наречена " македонски културен клуб " съгласно тях е следващата антибългарска провокация от страна на политиците в Скопие. От Вътрешна македонска революционна организация напомнят, че съгласно Конституцията България е еднонационална страна, а в Преспанското съглашение е записано, че македонско малцинство в страната ни няма.

" Вътрешна македонска революционна организация не е срещу откриването на културно-информационни центрове в двете прилежащи страни, само че счита днешното събитие, проведено от хора, които работят срещу българския интерес, за откровена провокация ", съобщи пред БНР съпредседателят на партията Ангел Джамбазки. " На държавно равнище, който и както желае, може да направи каквото иска…Това, което се пробват да създадат през днешния ден в Благоевград, е грозна провокация, антибългарска провокация, по тази причина взехме решение да не отговаряме на техния озъбен антибългарски екстремизъм със същото ".

Вътрешна македонска революционна организация не посети клуба, само че на тротоара против него бе подредена галерия, отдадена на бита и традициите на македонските българи. " Никой няма да попречи на никого да сервира цветя под българските флагове. Добре са пристигнали да видят паметника на българина Гоце Делчев ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР