Представители на ООН ще разследват убийствата и раняването на деца

...
Представители на ООН ще разследват убийствата и раняването на деца
Коментари Харесай

ООН ще разследва убийствата на деца и в Украйна, Етиопия и Мозамбик

Представители на Организация на обединените нации ще проверяват убийствата и раняването на деца в Украйна, Етиопия и Мозамбик, съобщи ръководителят на Организация на обединените нации Антониу Гутериш през днешния ден в отчет, в който се показва, че 2 515 деца са били убити и 5555 деца са били осакатени в спорове по света през 2021 година, заяви Ройтерс.

Годишният отчет, озаглавен " Децата и въоръжените спорове ", също по този начин удостоверява набирането и потреблението като бойци на 6310 деца в спорове по света през 2021 година Други нарушавания, които документът обгръща, са отвличанията, полово принуждение, набези против учебни заведения и лечебни заведения и отвод на помощ.

В отчета се открива, че максимален брой тествани нарушавания против деца през 2021 година е имало в Йемен, Сирия, Афганистан, Демократична република Конго, Сомалия, Израел и Палестинските територии.

Гутериш съобщи, че отчетът за идната година ще включва тествани нарушавания против деца в Украйна, Етиопия и Мозамбик.

Неговият специфичен делегат по въпросите на децата и въоръжените спорове Вирджиния Гамба, съобщи, че двете най-тревожни нарушавания, които се демонстрират в спора в Украйна, са убийството и осакатяването на деца и нападенията против учебни заведения и лечебни заведения.

Без да дефинира кой е отговорен, ръководителката на Организация на обединените нации по правата на индивида Мишел Бачелет съобщи предходната седмица, че към 3 юли 4889 цивилни са били убити в Украйна, в това число 335 деца, като акцентира, че действителната цифра евентуално е доста по-висока.

Докладът " Децата и въоръжените спорове " включва черен лист, който има за цел да порицае страните в споровете с вярата да ги накара да приложат ограничения за отбрана на децата. Тези отчети от дълго време будят несъгласия, доколкото съгласно дипломати Саудитска Арабия и Израел са оказвали напън през последните години, с цел да не попаднат в този лист.

Израел в никакъв случай не е попадал в черния лист, до момента в който ръководената от Саудитска Арабия военна коалиция, която работи в Йемен, беше извадена от листата през 2020 година, няколко години откакто за пръв път беше включена в листата поради убийства и раняване на деца в африканската страна.

Израелските сили за сигурност са умъртвили 78 палестински деца, осакатили са други 982 и са задържали 637 палестински деца през  2021 година съгласно отчета, до момента в който в Йемен водената от Саудитска Арабия коалиция е умъртвила и осакатила 100 деца през предходната година.

" Ако обстановката се повтори през 2022 година, без значимо усъвършенстване, Израел следва да бъде включен в черния лист ",  заяви Гутериш. Той регистрира " продължаващото понижаване на смъртните случаи измежду децата в Йемен ", породени от ръководената от Саудитска Арабия коалиция в тази страна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР