Представители на ООН по правата на човека призовават Иран да

...
Представители на ООН по правата на човека призовават Иран да
Коментари Харесай

ООН зове Иран да не екзекутира младеж-убиец

Представители на Организация на обединените нации по правата на индивида приканват Иран да пощади живота на мъж, който би трябвало да бъде екзекутиран в четвъртък, който е наказан за обезчестяване и ликвидиране на дете, оповестява " Ройтерс ".

Амиросян Пуржафар, който е бил на 16 години, когато е наказан на гибел през септември 2016 година, една година след осъщественото от него закононарушение, е измежду повече от 80 младежи, за които е известно, че са наказани на гибел в Ислямска република.

Пуржафар е държан в пандиза в град Карадж, като в началото е планувано да бъде екзекутиран през октомври 2017 година, когато специалисти на Организация на обединените нации вършат 11-часово обжалване. Той е навършил 18 години предишния месец съгласно западния календар, оповестява Организация на обединените нации.

" Той би трябвало да бъде екзекутиран в четвъртък, 4 януари, в директно нарушаване на интернационалните стандарти за използване на смъртното наказване ", сподели Асма Джахангир, специфичен докладчик на Организация на обединените нации за правата на индивида в Иран и Агнес Каламард, специфичен докладчик на Организация на обединените нации за извънсъдебните, арбитражни или случайни изтезания.

" Иранските управляващи неотложно би трябвало да спрат осъществяването на изтезанието по отношение на този малолетен причинител и да анулират смъртната присъда против него в сходство с техните интернационалните отговорности ", декларират те в взаимно изказване.

Иран е подписал интернационален контракт, който строго не разрешава изтезанието на хора, които правят закононарушения под 18-годишна възраст.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР