Представители на няколко институции отработиха действия при наводнение и предизвикано

...
Представители на няколко институции отработиха действия при наводнение и предизвикано
Коментари Харесай

Столични ведомства тренираха как се действа при наводнение на Панчарево

Представители на няколко институции отработиха дейности при наводняване и провокирано от него замърсяване с рискови патогени . Обмяната на положителни практики стана в границите на пилотното обучение " Казус София " и се организира през днешния ден в региона на Панчаревското езеро. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Тренировката се реализира по самодейност на Дирекция " Комуникационни и осведомителни системи " - Министерство на вътрешните работи (ДКИС) и беше част от план PathoCERT. В нея присъединяване взеха екипи от ГДПБЗН, Дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " - Столична община, СРЗИ-МЗ, РИОСВ-София и " Софийска вода " -АД. Неговото начало бе обещано от ВПД-директора на ДКИС Георги Борисов.
 Снимка 642299
Източник:

В хода на " Казус София " бе демонстрирано по какъв начин се реагира сложно от редица институции, кои са първите стъпки, с цел да се реализира преодоляването на една изключителна обстановка и ролята на актуалните технологии в целия този развой.

Сценарият включваше също подаване на сигнала за предстоящи огромни количества превалявания в региона на София, образуване на наблюдаване на обстановката, събиране на настоящи данни благодарение на актуалните технологии и привикване на междуведомствен спешен щаб. Бяха отработени и дейности при повдигане равнището на водите и заливане на приземни етажи на намиращото се до чашата на езерото лечебно заведение, където има контейнери с рискови боклуци - причина за замърсяване и на езерото, и на река Искър.
 Снимка 642298
Източник:

Средствата за план PathoCERT се дават от програмата за научни проучвания и нововъведения на Европейски Съюз " Хоризонт 2020 ", допълват от Министерство на вътрешните работи. Водещ сътрудник и координатор е Центърът за върхови достижения към Кипърския университет в Никозия, а осъществяването е поверено на интернационален консорциум от 23-ма сътрудници от 11 страни.

Като резултат от учението, от вътрешното ведомство се похвалиха, че системата е потвърдила своята успеваемост в няколко посоки : точна осведоменост на екипите за размера на бедствието във всеки един миг, предприемане на съответни избавителни дейности, помощ на нуждаещите се, предугаждане на " държанието " на замърсяването, а по този начин също и предприемане съответни дейности за неговото елиминиране.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР