Представители на местните власти на населените места в Украйна с

...
Представители на местните власти на населените места в Украйна с
Коментари Харесай

Етнически българи от Одеска област искат НС да осъди призива на лидера на Възраждане

Представители на локалните управляващи на обитаемоте места в Украйна с плътно живееща българската общественост се обръщат с апел към Народното събрание на България. В него се споделя, че локалните управляващи на Украйна от градовете и селата на Одеска област осъждат изявлението на водача на партията " Възраждане " Костадин Костадинов за автономност на българите в Южна Бесарабия.

Те споделят, че съгласно тях става дума за груба интервенция във вътрешните работи на страната им Украйна, което е поддръжка за фракционизъм и за съветската военна експанзия против Украйна.

Припомнят, че след възобновяване на независимостта на Украйна през 1991 година етническите българи са получили всички законодателни благоприятни условия да запазят своята еднаквост, както и да учат и развиват своя език и просвета.

Те акцентират, че украинската част на Бесарабия, Одеска област, е мултикултурен район и че сходни сепаратистки изявления на представител на българските управляващи наскърбяват освен етническите българи, само че и гагаузите, молдовците, албанците, ромите, германците, арменците и другите нации, които живеят спокойно на тази територия повече от 200 години.

Подписалите апела желаят българският парламент да осъди апела на управлението на партия " Възраждане " и опитите му за интервенция във вътрешните работи на Украйна и да употребява локалните етнически българи като инструмент за прикриване на своите мръсни политически ползи.

Те насочат апел българското Народно заседание, както и всички способени органи в страната ни да подхващат всички нужни ограничения водачът на " Възраждане " да бъде измамен под отговорност.

Престоят на Костадинов като ръководител на парламентарната комисия за българите в чужбина в 48-ото Народно събрание е било съгласно създателите " срамна страница от историята на България ".

Автор: Николай Кръстев

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР