Представители на Изпълнителната агенция Главна инспекцията по труда“ (ГИТ) и

...
Представители на Изпълнителната агенция Главна инспекцията по труда“ (ГИТ) и
Коментари Харесай

Инспектори по труда от България и Норвегия участваха в съвместни проверки

Представители на Изпълнителната организация „ Главна инспекцията по труда “ (ГИТ) и Кралство Норвегия направиха взаимни инспекции на територията на област Стара Загора. Целта е определяне на недекларираната претовареност в рискови и за двете страни браншове като строителство, земеделие и ресторантьорство. Това оповестиха от пресцентъра на ИА ГИТ, като прецизираха за Българска телеграфна агенция, че инспекциите са осъществени при започване на месеца. 

При инспекциите бяха спрени строително-монтажните работи на два обекта и едно работно съоръжение заради нарушавания на разпоредбите за здравословни и безвредни условия на труд, осведомят от ИА ГИТ.

Българските инспектори по труда са срещнали сътрудниците си от Норвегия с действието на еднодневните контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа и с метода, по който се реализира контролът при тях. От ИА ГИТ напомнят, че за облекчение на земеделските стопани е създаден програмен продукт за даването на образците на еднодневни контракти когато и да е на денонощието, който оказва помощ и за тяхното по-лесно администриране.
Представителите на Норвегия са декларирали, че годишният брой инспекции, които всеки контрольор в България прави, е съвсем двойно повече от тези, които реализират контролните органи на инспекцията в Норвегия. 

Съвместните инспекции са част от дейностите по трансграничния проект „ Сътрудничество за почтени условия на труд “, финансиран от Фонда за двустранни връзки на национално равнище по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Като съществена цел на плана е заложено противопоставяне на сивата стопанска система посредством повишение осведомеността на българските служащи и компании, които работят на територията на страната, както и в Норвегия, по отношение на трудовите им права и отговорности в двете страни.

Дейностите по плана се концентрират върху поощряване на почтени условия на труд посредством осведомителни действия, осъществяване на взаимни инспекции и шерване на положителни практики в тясно съдействие сред инспекциите по труда на България и Норвегия, написа още в резюмето към плана.

От ИА ГИТ напомнят, че България е била част от провелия се в Осло през септември семинар по отношение на извършената в границите на плана осведомителна акция „ Знай си правата “ (2020 – 2022 г.). Освен нашата страна присъединяване са взели и представители на Норвегия, Румъния, Естония и Литва. Целта на акцията е задграничните служащи в Норвегия да бъдат осведомени за правата си по трудовото правно отношение като метод за отбягване на сивата стопанска система и трудовата употреба, показват от организацията.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР