Представители на ICGB AD (България), Булгартрансгаз“ ЕАД (България), DESFA S.A.

...
Представители на ICGB AD (България), Булгартрансгаз“ ЕАД (България), DESFA S.A.
Коментари Харесай

Подписаха меморандум за реализацията на Вертикалния газов коридор

Представители на ICGB AD (България), „ Булгартрансгаз “ ЕАД (България), DESFA S.A. (Гърция), Gastrade S.A. (Гърция), FGSZ LTD (Унгария) и SNTGN TRANSGAZ S.A. (Румъния) поставиха подписи за възобновяване на Меморандума за съгласие по отношение на реализацията на Вертикалния газов кулоар . Срещата се състоя в Атина, Гърция.

Приетият документ цели съдействие сред фирмите по отношение на реализацията на Вертикалния газов кулоар , който ще свързва междусистемно мрежите на България, Гърция, Румъния и Унгария и ще разреши транспорт на природен газ. Подобрената съгласуваност на преносните системи на страните съседки е в синхрон с общите европейски цели в бранш енергетика – повишение на енергийната сигурност в района, пазарна интеграция посредством диверсификация на направления и източници на природен газ, както и увеличение на конкуренцията.

Реализацията на интерконектора Гърция – България , който започва комерсиална употреба от 1-ви октомври 2022 година, е основна част от плана за развиване на Вертикалния газов кулоар. Газопроводът IGB свързва преносните мрежи на Гърция и България, като обезпечава директна връзка към Трансадриадическия газопровод (TAP) и по този метод прави България част и от Южния газов кулоар. Количествата природен газ, превозени по интерконектора от началото на октомври, обезпечават близо 1/3 от вътрешното ползване на България в зимния сезон. Новата инфраструктура основава благоприятни условия за транспорт на природен газ и към други прилежащи страни в района, както и към Молдова и Украйна.

Изпълнителните шефове на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас акцентираха нуждата от тясно съдействие сред страните от района за възстановяване на енергийната съгласуваност и застраховане на повече източници за доставки на газ. „ В подтекста на променената енергийна среда и средата на сигурност в района, съдействието по развиване и създаване на нови енергийни планове, които да подсигуряват диверсифицирани източници на газ, се трансформира в главен приоритет. Отчитаме сериозните старания, които се поставят на национално и европейско равнище във връзка с възстановяване на енергийната съгласуваност и реализиране на енергийна самостоятелност “, обявиха Георгиева и Сатлас по време на събитието. Те подчертаха опциите за развиване на Вертикалния газов кулоар вследствие на сполучливото въвеждане в употреба на газовия интерконектор, допринасяйки за енергийната сигурност и резистентност с района. По думите им ролята на IGB в този аспект ще бъде още по-значима, когато се усили общият потенциал за транспорт на газ по тръбата.

„ В момента интерконекторът има оптимален общ потенциал от 3 милиарда куб. м. годишно . В съгласуваност с DESFA имаме опция да увеличим този потенциал до 5 милиарда куб. м. годишно, което следва да се случи в синхрон с въвеждането в употреба на LNG терминала при гръцкия град Александруполис през 2024 година “, показаха двамата изпълнителни шефове на ICGB.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР