Представители на хора с увреждания не бяха допуснати в сградата

...
Представители на хора с увреждания не бяха допуснати в сградата
Коментари Харесай

Скандал пред парламента, не пуснаха представители на хора с увреждания

Представители на хора с увреждания не бяха позволени в постройката на Народното събрание за среща с Българска социалистическа партия. Причината, по думите на водача на социалистите Корнелия Нинова е, че са били облечени във фланелки с надпис " Системата ни убива ".
 
Това, на което всички сме очевидци, е парадокс, разяснява пред публицисти в коридорите тя. И изясни, че извън са хора, представители на съсловието на хората с увреждания, които желаят среща с левицата вътре в Народното събрание.
 
Нинова упрекна управлението на Народно събрание в лицето на зам.-председателя Емил Христов от ГЕРБ за това, че дискриминира хората. По думите й, управлението от ГЕРБ се е позовало на правилника за вътрешния ред, в който пишело " продажбата и разпространяването на осведомителни материали е неразрешено в постройката на Народното събрание ".
 
" Тези фланелки, с които са, не могат да ги съблекат, с цел да влязат, да не споделям по какъв начин, в Народното събрание. За ръководтвото на ГЕРБ е продажба и разпространяване на осведомителни материали, за нас е тежко тъпчене на демократични правила ", разяснява Корнелия Нинова. Тя се възмути, че равностойни и равноправни български жители не могат да влязат в българския парламент, единствено тъй като си разрешават да стачкуват против системата, " която сега е " системата ГЕРБ ".
 
Позовават се сега на някакви измислени текстове от вътрешните правила, дискриминират и не кого да е - хората с увреждания, които стоят извън към този момент половин час и не могат да прекрачат прага на най-достъпната, би трябвало, постройка в България - на Народно събрание, и да се видят с народни представители, с които желаят да беседват за законодателни промени, продължи водачът на социалистите. Тя и сътрудниците й взеха решение да излязат отвън постройката на Народно събрание и да се срещнат с протестиращите.
 
През това време зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов изясни пред медиите, че не му е било обявено, че тези хора имат позволение за влизане. Може би, счита той, ситуацията не беше удачна, само че господин Кутев /Антон Кутев от БСП/ не ми сподели, че те имат позволение за влизане, сподели, че те имат фланелки. Аз не можех да позволи, без да съм си изяснил, имат ли те позволение за влизане, спазен ли е надлежният ред, обясни още той. Затова и споделил, че сега не може да бъде решен въпросът и те не могат да влязат. Ако знаех, че имат позволение за влизане, несъмнено, можехме да обсъдим имат ли право и по какъв начин могат да влязат, просто трябваше да изясним режима за влизане, добави той. Така че нищо срещу дамите, митинга, поддържаме ги, само че не ми беше показан правилно въпросът с наличието в постройката на Народното събрание, скърбя, разясни още той. Христов акцентира въпреки всичко, че, в случай че хората бъдат позволени, ще се сътвори казус да се влиза в постройката на Народното събрание без да е спазен съответният ред. Влизането с такива атрибути е регламентирано в правилника, мисля, че всеки самичък може да реши по какъв начин да влезе, с какво облекло, не бих торелирал обаче нарушаването на избрани правилници, изясни още Емил Христов.
 
На входа на Народно събрание депутати-социалисти и представители от ГЕРБ си размениха реплики. От Българска социалистическа партия обясниха, че хората с увреждания са афектирани, че не са позволени в постройката, а идват със законодателни начинания.
 
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и негови сътрудници разясниха, че задачата на опозицията е да прави цирк.
 
В разногласието се намеси и зам.-предесдателят на Народно събрание Христов като обясни на депутатите от ГЕРБ обстановката и се опита да успокои пристрастеностите. Вместо това от левицата го приканиха да подава още на следващия ден оставката си.
 
Цветан Цветанов също се опита да спре разногласието като посочи, че сега общественият министър Бисер Петков води диалози с представителите на хората с увреждания, те беседват и с всички министри, които имат отношение, с цел да се намерят законните източници за намиране на желаните средства.
 
Подкрепи го и Светлана Ангелова /ГЕРБ/, зам.-председател на обществената комисия в Народно събрание, като акцентира, че в МТСП има работна група за промени в Закона за интеграция на хората с увреждания. Работи се по всички оферти, които са постъпили, в това число и сега през днешния ден всички протестиращи са дали своите писмени оферти, ще се работи и по тях, увери тя. В същото време се работело и по нов закон за обществените услуги, тъй като лицата с увреждания, децата с увреждания нямат потребност единствено от пари, а и от обществени услуги.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР