Представители на „Грийнпийс“ решиха да подарят елха на енергийния министър

...
Представители на „Грийнпийс“ решиха да подарят елха на енергийния министър
Коментари Харесай

Подариха на Теменужка Петкова елха с прах от Гълъбово

Представители на „ Грийнпийс “ взеха решение да подарят елха на енергийния министър Теменужка Петкова, „ украсена “ с прахуляк от град Гълъбово. Жителите на града постоянно се оплакват, че безусловно вали черна пепел, която покрива всичко в дворовете им.

„ Това е елха, която е посипана алегорично с прахуляк, който е всекидневие за хората в Гълъбово. Така че тази елха цели да подсети на Министерството на енергетиката и на министър Теменужка Петкова, че чистият въздух не е единствено предколедно благопожелание или подарък, а право на всички български жители, даже в сърцето на въглищната промишленост, какъвто град е Гълъбово “, изясни задачата на акцията Десислава Микова, която е координатор на акция „ Климат и сила “ в " Грийнпийс ".

Тя сподели, че с тази елха желаят да припомнят, че министерството от години отхвърля да изготви проект за преход на България от въглищата.
„ Такъв проект може да бъде обективен за хората, предвидим за стопанската система и безкористен за околната среда. Става дума, че проектът за обективен преход във всеки въглищен регион би трябвало да бъде съгласуван с проекта на Европейски Съюз за нулева въглеродна стопанска система и енергетика до 2050 година България беше последната страна, която се причисли към платформата за въглищни райони в преход и през цялото това време губи скъпо време. Сектор " Енергетика " не се трансформира за ден, два или година. Хората, които са заети в този бранш, се трудят при извънредно комплицирани условия “, разяснява Микова.

Екаоктивистът изясни, че тематиката е обвързвана с Гълъбово, тъй като то се намира в центъра на Маришкия басейн и наоколо до централата „ Брикел “, която е една от най-старите и най-замърсяващи централи и доста постоянно изпуска големи черни облаци пушек и прахуляк, и не се поддържа добре, както и че шламохранилището ѝ се намира в непосредствена непосредственост до Гълъбово от където също има запрашаване, защото в изсъхнало време не се оросява.

Микова показа, че локалните хора постоянно се оплакват от такова запрашаване. Според нея решаването на казуса там е в допълнение усложнен и поради нежеланието на отрасловото министерство да приказва по тематиката и да предприеме действителни дейности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР