Представители на „Грийнпийс искаха да подарят елха на енергийния министър

...
Представители на „Грийнпийс искаха да подарят елха на енергийния министър
Коментари Харесай

Екоактивисти оставиха “коледна елха” пред Министерство на енергетиката

Представители на „ Грийнпийс " желаеха да подарят елха на енергийния министър Теменужка Петкова, само че тя както и нейни представител не слязоха да я вземат, по тази причина я оставиха пред Министерството, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Това е елха, която е посипана алегорично с прахуляк, който е всекидневие за хората в Гълъбово. Така че тази елха цели да подсети на Министерството на енергетиката и на министър Теменужка Петкова, че чистият въздух не е единствено предколедно благопожелание или подарък, а право на всички български жители, даже в сърцето на въглищната промишленост какъвто град е Гълъбово ", изясни задачата на акцията им Десислава Микова, която е координатор на акция „ Климат и сила " в " Грийнпийс ".

Тя сподели, че с тази елха желаят да припомнят, че министерството от години отхвърля да изготви проект за преход на България от въглищата.

„ Такъв проект може да бъде обективен за хората, предвидим за стопанската система и безкористен за околната среда. Става дума, че проектът за обективен преход във всеки въглищен регион би трябвало да бъде съгласуван с проекта на Европейски Съюз за нулева въглеродна стопанска система и енергетика до 2050 година България беше последната страна, която се причисли към платформата за въглищни райони в преход и през цялото това време губи скъпо време. Сектор " Енергетика " не се трансформира за ден, два или година. Хората, които са заети в този бранш се трудят при извънредно комплицирани условия ", разяснява Микова.

Екаоктивистът изясни, че тематиката е обвързвана с Гълъбово, тъй като то се намира в центъра на Маришкия басейн и наоколо до централата „ Брикел ", която е една от най-старите и най- замърсяващи централи и доста постоянно изпуска големи черни облаци пушек и прахуляк, и не се поддържа добре, както и че шламохранилището й се намира в непосредствена непосредственост до Гълъбово от където също има запрашаване, защото в изсъхнало време не се оросява. Микова показа, че локалните хора постоянно се оплакват от такова запрашаване. Според нея решаването на казуса там е в допълнение усложнен и поради нежеланието на отрасловото министерство да приказва по тематиката и да предприеме действителни дейности.

Попитана къде са хората от Гълъбово и за какво не са с тях пред министерството, Микова изясни, че те ги поддържат в борбата им за чист въздух.

На въпрос на БГНЕС по какъв начин да осъществяваме настояването ни за чист въздух, тя отговори, че бъдещето е във възобновимата сила.

„ Вече има задоволително софтуерни благоприятни условия. Ние от доста време настояваме за благоприятни условия в законодателството, които да обезпечат опцията обособени жители и общности да създават сами силата си, така наречен енергийни жители и общности, тъй че хората да бъдат не са единствено потребители, само че да имат и опция да бъдат и производители на такава сила. Това е част от бъдещето ", уточни тя и добави, че друга опция е енергийната успеваемост, тъй че да не се постанова да се създава повече сила.

От организацията оповестиха, че на 22-ри декември ще създадат " коледен подарък " - преспапие с нечистотия от въздуха на София и на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР