Представители на гражданската инициатива За истинска детска болница, не гробница

...
Представители на гражданската инициатива За истинска детска болница, не гробница
Коментари Харесай

Събират подписи за нов конкурс за бъдещата детска болница

Представители на гражданската самодейност " За същинска детска болница, не гробница " се събраха пред Министерския съвет, с цел да събират подписи с искане за нов конкурс за създаване на педиатрична болница, съобщи БНР.

В началото на юни подписите ще бъдат импортирани в Народното събрание. Независимо, че министър председателят им даде обещание незавършеният градеж за детска болница да се срути, от самодейността чакат Народното събрание да се произнесе по настояванията им за бъдещото лечебно заведение.

Сред настояванията, които ще бъдат импортирани в Народното събрание, има гледище да се разгласи нова социална поръчка и да има нов конкурс. Обещанието на премиера, че избраната в този момент незавършена постройка ще бъде съборена, не е задоволително да се реализиран концепциите ни, съобщи проектант Петкана Бакалова.

" Единственият вид, който подсигурява самодейността, е решение на Народното събрание, което би могло да задължи и идващото държавно управление, което и да е то, да извърши този ангажимент. " - уточни тя.

От Министерството на здравеопазването отхвърлиха коментар.

Протестиращите упорстват за основаване на Обществен съвет, който да подсигурява бистрота на процеса и подсигурява сигурността и функционалността на бъдещата детска болница.

Припомняме, концепцията за градеж на Национална детска болница е най-малко от 30 години, само че до в този момент не е осъществена. Първоначално желание да се помести детската болница беше за постройката на болница " Лозенец " (т.нар. държавна болница), само че по-късно тя беше дадена и мина към структурите на Софийския университет за подкрепяне на Медицинския факултет и база за образование на студентите.

Така държавното управление и Министерство на здравеопазването минаха към вид градеж в комплекса на Александровска болница, като публичната поръчка за него започва предходната година, а по време на изключителното състояние бе финализиран с избора на ДЗЗД " ДЕТСКО ЗДРАВЕ " за осъществяване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лв. без Данък добавена стойност или 93 407 331.47 лв. с включен Данък добавена стойност.

Още през август 2019 година архитекти и инженери алармираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я апелираха. Преди две седмици градежът на детска болница получи статут с национално значение.

На 18 октомври 2019 година от Камарата на архитектите настояха публичната поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те оповестиха, че постройката е невъзможна, противозаконна и рискова, за което пък Камарата на строителите у нас укориха архитектите в " браншов канибализъм ".

И през предходната седмица лекари, родители, архитекти излязоха на митинг с претекстовете, че тази постройка е рискова, остаряла и не покрива потребностите на лечебно заведение за децата. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР