Представители на ГЕРБ и Продължаваме промяната (ПП) се срещнаха за

...
Представители на ГЕРБ и Продължаваме промяната (ПП) се срещнаха за
Коментари Харесай

Започна се със сватбарското наддаване. ГЕРБ и Продължаваме промяната не се разбраха за бюджета

Представители на ГЕРБ и " Продължаваме промяната " (ПП) се срещнаха за пръв път в Народното събрание във вторник като част от опитите за сформиране на постоянен кабинет. Още при започване на диалога двете партии заявиха, че това не са договаряния за поддръжка за държавно управление с първия изследователски мандат, който следва президентът да връчи на ГЕРБ.

" Това не е диалог за поддръжка на първия мандат, не желаеме да ви даваме неверни упования ", съобщи при започване на срещата съпредседателят на Политическа партия и някогашен министър председател Кирил Петков, потвърждавайки, че партията му няма да поддържа кабинет на ГЕРБ, само че присъединяване ѝ в срещата демонстрира волята ѝ да бъде градивна съпротива.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Деислава Атанасова също уточни, че с сътрудниците ѝ не възприемат диалога като поддръжка за държавно управление с първия мандат.

Тя открои вероятните сходства в стратегиите на двете партии, изброявайки промяната на антикорупционната комисия, увеличението на средствата за следучилищни занимания, повишението на приходите и пенсиите. Атанасова предложи след първата среща, " която да се изрази базов консенсус по разнообразни цели ", да се работи в експертни групи.
Политическа партия упорства за нов бюджет
Основният спор сред представителите на ГЕРБ и Политическа партия беше по въпроса дали 48-ото Народно заседание да одобри бюджет за идната година или просто да удължи действието на този за 2022 година

" Продължаваме промяната " пази позицията, че служебният кабинет би трябвало да внесе в Народното събрание пректобюджет, който да бъде поправен и признат от депутатите. Според ГЕРБ обаче в обстановка, при която скоро са вероятни нови предварителни избори, това би било неточност, тъй като тематиката ще се употребява за предизборни обещания.

Кирил Петков сподели, че бюджетът за 2022 година извършва идеално ролята си за тази година, само че няма по какъв начин остарял бюджет да извършва същата роля за идната година. По думите му икономическите параметри се трансформират, има инфлация, а и минималната заплата през 2023 година би трябвало да се усили.

Другият съпредседател на Политическа партия - Асен Василев, пък добави, че последните данни на Националния статистически институт (НСИ) и Международния валутен фонд (МВФ) демонстрират, че следващата година Брутният вътрешен артикул (БВП) на България ще е с " 30 милиарда повече в сравнение с в актуализацията ", препоръчана от служебния кабинет. Според него това води до спомагателни доходи от 11 милиарда лева

Затова Василев прикани ГЕРБ да поддържа декларацията на " Продължаваме промяната ", с която упорства служебното държавно управление за нов проектобюджет.
ГЕРБ се притеснява от по-голям заем
" Започна се със сватбарското наддаване и, в случай че вашата прогноза не се сбъдне, значи, че ще похарчим 5 милиарда, повече ", реагира Делян Добрев от ГЕРБ, добавяйки, че това би означавало страната да изтегли " заем не 15 милиарда, колкото са заложени, а 20 милиарда ".

Последва нов опит на Василев да отбрани позицията си, само че от ГЕРБ по този начин и не заявиха своята поддръжка за нов бюджет. Малко по-късно Десислава Атанасова разгласи, че диалозите сред двете партии ще продължат на експертно равнище и срещата завърши.

До диалога сред представителите на първата и втората партия в Народното събрание се стигна, откакто излъчените ит водача на ГЕРБ Бойко Борисов договарящи - Соломон Паси и Росен Плевнелиев, се срещнаха единствено с, а по-късно и с. Политическа партия, " Демократична България " и Българска социалистическа партия отхвърлиха да вземат участие в договарянията с тях и настояха, че няма да поддържат държавно управление с мандат на ГЕРБ. " Възраждане " въобще не бяха поканени.

На този декор президентът Румен Радев до момента организира съвещания с, и. Конституцията планува, че Радев би трябвало да даде първия мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ, която завоюва изборите с 25.33%. Вторият ще отиде в Политическа партия, която събра 20.2% от гласовете на последния избор. Радев има право да избере на коя партия да даде третия мандат. Досега той постоянно го връчваше на Българска социалистическа партия, която е била трета в резултата. Този път обаче това е Движение за права и свободи, която получи 13.76% доверие от гласоподавателите.

Президентът заявява, че няма да бърза с връчването на мандатите, тъй като Народното събрание има да свърши доста работа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР