Представители на фирми за пътно строителство протестираха в сряда в

...
Представители на фирми за пътно строителство протестираха в сряда в
Коментари Харесай

Пътни фирми протестират в София и страната

Представители на компании за пътно строителство стачкуваха в сряда в София и в други огромни градове в България. Протестът е разгласен от Българската браншова камара “Пътища ” и е плануван за три дни - сряда, четвъртък и петък.

Браншовата камара подлага на критика ръководещите от “Продължаваме смяната ” и уточни няколко мотива за своя митинг - че на компаниите от бранша не са платени 720 млн. лв. и това слага под въпрос поддръжката на пътищата през зимата и че не е извършено съвещание на парламентарна комисия на 21 юли, на което трябваше да разиска заплащането и да се прегледат законови промени за индексация на цените в строителството.

Заседанието на парламентарната комисия беше извършено на идващия ден и законовите промени бяха признати на първо четене.

Протестите идват на фона на новината, че организация “Пътна инфраструктура ” (АПИ) едностранно е за настоящ ремонт и поддръжка на пътищата.

Правителството не е било осведомено за решението и не е според с него. То предпоставя поддръжката на пътища да продължи да се извършва по съществуващите контракти, макар че в тях има нарушавания, сподели на брифинг в сряда в Министерския съвет зам.-министърът на финансите Андрей Цеков .

На същия брифинг депутатът от “Продължаваме Промяната ” Настимир Ананиев , който е и ръководител на парламентарната комисия по районна политика, разяснява и въпроса с заплащането на пътните строители.
 Протест на пътни компании в София на 27 юли 2022
“Искаме да се разплатим, само че с правилния бизнес. Това са към 20% от заданията, които са тествани. Другите би трябвало да бъдат тествани от ДНСК. Трябва да се ревизира по какъв метод се е случвало строителството, тъй като имаме сигнали, че тук-там не се е случвало, само че се чака да бъде платено ”, сподели Ананиев.

Това се отнася за договорите с компаниите, които получаваха най-големите поръчки при ръководството на ГЕРБ. Сегашните ръководещи откриха нередности в договорите с тези компании, които се показват в това, че са им предоставени повече действия от плануваните в договорите, за които се чака да им бъде платено. Затова държавното управление искаше да разгласи нови поръчки и да подписа нови контракти за поддръжка на пътища.

Протестът на пътните строители в сряда, четвъртък и петък ще се организира на 20 места в цялата страна.
 Протест на пътни компании във Варна на 27 юли 2022

 Протест на пътни компании в Русе на 27 юли 2022

 Протест на пътни компании в Бургас на 27 юли 2022
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР