Представители на фермерите от румънския окръг Муреш поискаха днес спиране

...
Представители на фермерите от румънския окръг Муреш поискаха днес спиране
Коментари Харесай

Румънски фермери искат спиране на транзита на украинско зърно през държавата

Представители на фермерите от румънския окръг Муреш желаеха през днешния ден прекъсване на преноса на украинско зърно през територията на Румъния, потвърждавайки, че над половината от количеството, влезнало в страната от Украйна, е продадено на вътрешния пазар, преди да стигне до пристанище Констанца, съобщи Аджерпрес.

Освен това фермерите от Муреш са недоволни от високите акцизи на дизеловото гориво, от цените на автомобилната застраховка " Гражданска отговорност ", както и от законодателните промени, влезнали в действие от 1 януари, в това число за заплащането на здравни осигуровки от работещите в земеделието.

Те показаха настояванията си по време на среща с префекта на окръг Муреш Чиприан Добре, след която обявиха, че диалозите не са довели до никакъв съответен резултат, без да дадат повече детайлности пред медиите.

" Завършихме първия кръг диалози с фермерите (...) Обсъдихме преди всичко общите въпроси, които провокираха недоволството на фермерите. (...) Що се отнася до нас, показваме цялостната си подготвеност за разговор и за схващане на проблемите, които фермерите в Румъния, надлежно в окръг Муреш, имат и ще продължим през целия ден и през идващите дни срещите с безусловно всички, които желаят да беседват с нас, с институцията на префекта ", съобщи след края на диалозите префектът на окръг Муреш Чиприан Добре. 

Той означи, че настояванията, които фермерите са изложили, не са от компетенциите на институцията на префекта. 

" Говорихме като цяло за нещата, които знаем от всички публични медии, а точно обстоятелството, че вносът и този кулоар на зърното, което се движи от Украйна към разнообразни дестинации, основава проблеми в сферата, в която те развиват своята активност (...) Моето обръщение постоянно ще бъде апел за улегналост ", уточни още префектът.

Същевременно Украйна още веднъж заяви, че протестиращите румънски фермери са блокирали два гранични пункта на румънско-украинската граница, съобщи Укринформ. 

Държавната работа за защита на границите на Украйна осведоми, че граничният пункт Сирет/Порубне е блокиран в към 12:00 часа през днешния ден, като е спряно единствено прекосяването на камиони, а останалите типове транспортни средства, както и пешеходци, могат да минават и двете направления.

Блокиран е трафикът и през граничния пункт Викову де Сус/Красноилск. И двата пункта се намират в румънския окръг Сучава, написа Българска телеграфна агенция.

Агенцията припомня, че граничният пункт Сирет беше блокиран от протестиращите румънски фермери и в събота и неделя. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР