Представители на Европейския младежки форум са изразили възмущение от начина,

...
Представители на Европейския младежки форум са изразили възмущение от начина,
Коментари Харесай

Как българското европредседателство провали младежка среща, разказва EurActiv

Представители на Европейския юношески конгрес са изразили отвращение от метода, по който българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е провело спонсорирано от Европейски Съюз събитие в София предходната седмица, написа EURACTIV.

По време на младежка конференция, проведена в София на 17-19 април от българското европредседателство, младежи и политици са се срещнали, с цел да дискутират по какъв начин да подобрят живота на младите европейци. Конференцията е най-важното събитие от шестия цикъл на Структурния разговор с младежите, който има за цел да приближи младежите до политиците.

На тези юношески конференции, които се организират във връзка всяко европредседателство, определени юношески представители дружно с представители на националните държавни управления и на Европейската комисия, дискутират свързани с младежта политики и сформират изводи, които по-късно се предават на Съвета на министрите като метод да се подсигурява, че младежите могат да се включат в оформянето на политиките, засягащи живота им.

" Бъдещето на младежите е един от целите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ", написа на формалния му уебсайт. Но съгласно Луис Алварадо, президент на Европейския юношески конгрес, това което се е случило в София " унищожи работата на поколенията преди нас ".

По думите му конференцията е била образец за това какво не е младежкото присъединяване. " Европа е световен образец и ентусиазъм за останалата част от света за това какво е допустимо що се отнася до овластяването на младежите – тъй като го изградихме по сложния метод. И тази конференция подкопа и сложи в заплаха всичко това ", разяснява Алварадо пред EURACTIV.

" Нямаше никакви юношески и определени европейски представители в никой панел на полемиката по време на конференцията... Това ли имат поради те под битка за младежкото овластяване? ", пита Алварадо.

На събитието е имало доста публични лица от Организация на обединените нации, които " несъмнено, постоянно са добре пристигнали за междуинституционалната съгласуваност ", само че по думите на Алварадо " те не следват или способстват за Структурния разговор, младежките политики на Европейски Съюз " и процесите като идната младежка тактика на Европейски Съюз и напредъка на договарянията за бюджета на програмата " Еразъм + ".

Алварадо уточни и редица проблеми в организацията на конференцията и твърди, че българското председателство е желало да промени всеки развой, който е бил употребен при предходни сходни събития.

" Целта на тези конференции е да се подкрепят юношески групи в неравностойно състояние. Ключов инструмент за постигането й е да се подсигурява, че те не би трябвало да заплащат пари от личния си джоб, с цел да вземат участие ", добави той. По думите му за пръв път в историята на този развой младежите е трябвало сами да си купуват билети – в предишното това е било правено от националните държавни управления, поради, че тези разноски се покриват от фондовете на Европейската комисия.

На всеки шест месеца Брюксел обезпечава на страната хазаин грант за организирането на младежките конференции. " Защо този път беше друго? Имаше младежи, които едвам си разрешиха билета... Това е практическа детайлност, само че демонстрира какъв брой " на съществено " са одобрявани младежите ", добави той.

Безплатен алкохол, полуголи дами

Алварадо се оплака, че по време на конференцията е бил предлаган безвъзмезден алкохол и че поради напитките някои от участниците не са били във форма за работната сесия на идната заран.

По-шокиращо обаче е било, че въпреки да е имало сесия по време на конференцията, отдадена на равенството сред половете и овластяването на младите дами, вечерта е имало тържество, на което " полуголи " дами са танцували по масите. Това за него е " недопустимо " и е " явен знак за патриархалните стандарти, които се насърчават в нашия съюз ". Според Алварадо това е смутило доста юношески водачи и представители на държавните управления. " Възмутително е, че обществените пари на Европейски Съюз се харчат по този метод. Това не е Европейски Съюз, за който младежите, които аз съставлявам, се борят ".

Твърде заетият еврокомисар

Президентът на Европейския юношески конгрес също така означи, че еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич е напуснал след края на речта си без да изслуша рекомендациите на младежите.

Освен това младежите са били разочаровани от премиера Бойко Борисов, който съгласно тях в речта си е призовал младежите а не не помнят първия си естествен дълг да се възпроизвеждат, давайки за образец немски министър, който има седем деца.

Освен това след конференцията български държавни чиновници са злословили против младежките представители в обществените медии, които са се " осмелили " да подлагат на критика организацията на конференцията. " Те осъзнаха грешката си и започнаха да трият постовете си ", добави Алварадо.

Потърсен за коментар от EURACTIV Райчо Райчев, вицепрезидент на Българския юношески съвет, удостовери думите на Алварадо за неналичието на младежко присъединяване в панелите и добави, че е имало диспути без никакво взаимоотношение сред участниците. Той също така се оплака, че въпроса със самолетните билети е затруднил достъпа на някои участници.

Аплодисменти за Борисов

Според Райчев Mинистерството на младежта и спорта е принудило доброволците да се изправят на крайници и да ръкопляскат след речта на премиера и също така е дало авансово написани въпроси на някои от участниците за гражданския разговор с комисаря.

Той означи, че Българския юношески съвет среща същото отношение от държавното управление в ежедневната си работа.

Какво споделя българското държавно управление

От EURACTIV са се свързали с непрекъснатото посланичество на България в Европейски Съюз за коментар по повдигнатите въпроси.

За отсъствието на младежи в панелите представителят Елица Златева акцентира, че европейските юношески цели, които са основният резултат от конференцията, са били развити от 11 тематични работни групи, състоящите се от младежи и представители на държавните управляващи, отговарящи за младежките политики в Европейски Съюз, Западните Балкани и страните от Източното партньорство.

" Президентът на Националния юношески конгрес на България и президентът на Европейския юношески конгрес интензивно участваха в целия развой ", добави тя.

" В първия ден от конференцията юношески представител бе включен като представител дружно с представители на Европейската комисия, министерството на младежта и спорта и Организация на обединените нации на най-високото равнище на дискусионния панел ", добави тя.

По въпроса със самолетните билети Златева разяснява, че няма наложителна процедура, която да би трябвало да се следва и с цел да даде повече еластичност на младите делегати, председателството е решило да следва модела на възобновяване на парите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (204)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР