Представители на Европейската комисия и Европейския парламент, магистрати, експерти от

...
Представители на Европейската комисия и Европейския парламент, магистрати, експерти от
Коментари Харесай

По инициатива на Емил Радев Конференция за електронното правосъдие събра в ЕП представители на европейски и национални институции

Представители на Европейската комисия и Европейския парламент, магистрати, специалисти от институциите в правосъдната система и от университетските среди взеха присъединяване в конференция на тематика: „ Цифровата промяна в правораздаването – европейски решения за утрешния ден ”.

Събитието се организира в Екологичен потенциал по самодейност на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП доктор Емил Радев, който е докладчик на правната комисия по регламента за цифровизацията на трансграничното правосъдно съдействие в Европейски Съюз и достъпа до правораздаване по цивилен, търговски и наказателни правни въпроси.

При откриването на форума той показа подхванатите на европейско равнище стъпки за възстановяване на достъпа до правораздаване посредством създаването и консолидираното на информационни и осведомителни технологии в активността на правосъдните системи. „ Приехме регламента за съдействие сред съдилищата на държавите-членки при събирането на доказателства по цивилен или търговски каузи, регламента за връчване на правосъдни и извънсъдебни документи по цивилен или търговски каузи, както и регламента по отношение на компютъризираната система за връзка в трансгранични цивилен и наказателни производства (т. нар. система e-CODEX). Сега на дневен ред е и регламентът за цифровизацията на правосъдното съдействие и на достъпа до правораздаване по трансгранични цивилен, търговски и наказателни правни въпроси ”, уточни Емил Радев, а в коментар пред медиите по-късно посочи, че чака правният акт да бъде признат през есента. По думите му опциите за рационализация на правосъдните процедури и практики непрестанно се уголемяват, в това число посредством използването на технологии с изкуствен интелект и блокчейн, само че това отваря доста въпроси от правно и етично естество, на които европейското законодателство би трябвало да предложи съответен отговор.

Българският евродепутат подчертава, че цифровата промяна обгръща всички държави-членки, само че тя не протича с идентична скорост на всички места, по тази причина процесът би трябвало да бъде подсилен и институционално, и финансово. „ Така на процедура ще осигурим поддръжка и за одобряването на обща европейска правосъдна просвета, основана на върховенството на закона, главните права и взаимното доверие ”, стимулира се Емил Радев, който е и зам.-председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) в Екологичен потенциал. Като акцентира, че има граници, които не трябва да се прекрачват, той изрази безапелационната си позиция, че потреблението на принадлежности с изкуствен интелект не би трябвало да визира пълномощията на съдиите при вземането на решения и независимостта на правосъдната система.

Във видеообращение към участниците вицепрезидентът Илияна Йотова, която като евродепутат бе дълготраен член и зам.-председател на комисията LIBE, поздрави Емил Радев за проведения конгрес. Тя означи, че би трябвало да има полемика по всички значими аспекти от тази „ замислена и от дълго време нужна гигантска промяна, която освен ще улесни правосъдните системи на държавите-членки, само че ще направи правораздаването в полза на европейските жители още по-ефективно и заслужено ”.

С видео обръщение в конференцията се включи и комисарят по правораздаването Дидие Рейндерс. Той очерта самодейностите на Европейска комисия и увери, че ще има задоволително финансиране и благоприятни условия за образование, тъй че да се преодолеят другите темпове на цифровизация в правосъдните системи на държавите-членки. Еврокомисарят предвижда, че подхванатите стъпки ще допринесат за по-добър достъп до правораздаване и понижаване на продължителността и разноските при правосъдните производства. Дидие Рейндерс благодари на Емил Радев за проведения конгрес и за ангажираността му към насърчаването на дигитализацията в правораздаването.

В първия панел на конференцията, модерирана от доцент доктор Андрияна Андреева, началник на Катедра „ Правни науки ” в Икономически университет – Варна, бяха дискутирани решенията за по-ефективна цифровизация. Госта Петри от Генерална дирекция „ Правосъдие и консуматори ” в Европейска комисия сложи акцент върху отбраната на данните и нуждата ясно да се разграничат системите, работещи с класифицирана информация от тези, които са налични за всички.

Яна Хофманова, началник на отдела за гражданско право на Европейски Съюз в Международния департамент по цивилен каузи към Министерството на правораздаването на Чешката република, набеляза целите на страната си, която от 1 юли поема председателството на Европейски Съюз. По мотив договарянията, водени в границите на френското председателство, тя регистрира, че Съветът е постигнал единодушие по отношение на наложително потребление от управляващите на цифровите принадлежности за връзка, само че жителите няма да бъдат лишени от опцията за връзка и на книжен притежател.

Участие във форума взе и проф. доктор Евгени Станимиров, ректор на ИУ – Варна, който сложи акцент върху ролята на образованието в систематичния метод към процеса на цифровизация. В рамките на събитието той удостои доктор Емил Радев с плакет на университета за принос в развиването на правните науки.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Николов, който също взе участие като преподавател в конференцията, дефинира въвеждането на e-CODEX като голям прогрес и опция да се улесни практическата работа на прокурорите в цяла Европа. Прокуратурата на Република България ще бъде една от контактните точки на системата, а съгласно декларираните от Министерството на правораздаването цели страната ни си е сложила за цел до 2026 година да реализира цялостна цифровизация на правосъдните производства, посочи Николов. По думите му понастоящем Европейската заповед за арест е най-широко употребяваният инструмент за взаимно съдействие по наказателни каузи.

Във втория панел цифровите принадлежности при съдействието сред държавите-членки бяха дискутирани и с представител на Съвета на нотариусите на Европейски Съюз.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР