Представители на ЕС проведоха днес извънредно заседание в Брюксел, за

...
Представители на ЕС проведоха днес извънредно заседание в Брюксел, за
Коментари Харесай

Европа иска да ограничи зависимостта си от Китай за медицински консумативи и лекарства

Представители на Европейски Съюз организираха през днешния ден изключително съвещание в Брюксел, с цел да призоват към взаимност 27-те страни членки на фона на опитите им да се оправят с евентуален дефицит на лекарства и защитни такъми поради епидемията от ковид, заяви Ройтерс. Много страни от Европейски Съюз разчитат на Китай, откъдето потегли вирусът, за лекарствените съставки и в този момент се борят да избегнат дефицити, откакто епидемията наруши предлагането и забави доставките.

Предпазните средства, каквито са маските, към този момент не доближават в множеството страни в Европейски Съюз, което излага на риск лекарите и медицинските сестри, осведомиха европейските представители. Европа би трябвало да върне производството на медицински артикули на континента, защото е подвластна прекалено много от вноса от страни отвън съюза, декларират най-големите членки Франция и Германия.

Франция внася от Китай към 40% от лекарствените съставки - обстановка, която френският финансов министър Брюно Льо Мер дефинира като свръхзависимост.

Това няма да се реши на следващия ден, само че ние би трябвало да стартираме тази полемика през днешния ден, с цел да имаме решение след утрешния ден, съобщи пред публицисти на срещата в Брюксел австрийският министър на труда, обществените грижи, опазването на здравето и отбраната на потребителите Рудолф Аншобер.

Засега няма непосреден дефицит на медикаменти в Европейски Съюз поради епидемията, оповестиха европредставителите, само че опасенията се ускориха, откакто Индия, най-големият в света производител на генерични медикаменти, ограничи износа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР