Представители на ЕС и САЩ ще обсъдят утре в Лисабон

...
Представители на ЕС и САЩ ще обсъдят утре в Лисабон
Коментари Харесай

ЕС и САЩ ще обсъдят отново визовата реципрочност

Представители на Европейски Съюз и Съединени американски щати ще обсъдят на следващия ден в Лисабон въпроси от региона на сигурността, измежду които и визовата взаимност, заяви Европейската комисия, представена от Българска телеграфна агенция в понеделник.

Говорител на Европейска комисия означи, че това ще бъде първата среща на зам.-председателя на комисията Маргаритис Схинас и еврокомисарите по вътрешните работи Илва Йохансон и по правораздаването Дидие Рейндерс с представители на новото държавно управление Съединени американски щати. През март Европейският парламент съобщи Европейска комисия на съд поради неналичието на визова взаимност със Съединени американски щати, от която са наранени жителите на България, Румъния, Хърватия и Кипър.

По данни на комисията от края на предходната година, за първи път се регистрира спад на отводите за издаване на визи за Съединени американски щати за жители на България и Румъния до под 10 на 100, при условие отводите да бъдат под три на 100 от подадените заявки. При Кипър делът на отводите се задържа под три %, а при Хърватия доближава 4 на 100. Европейска комисия изяснява отхвърли си да предложи краткотрайно връщане на визите за жители на Съединени американски щати с продължаващите договаряния с Вашингтон и с опасението си, че това би донесло повече вреди, в сравнение с изгоди.

По-рано Екологичен потенциал одобри две резолюции по този въпрос, а предходната година настоя Европейска комисия да предложи връщане на визите за жителите на Съединени американски щати. През 2016 година изтече срокът, в който комисията трябваше да изиска връщане на визите за период от 12 месеца, тъй като Съединени американски щати не престават да постановат визи за жители на четирите страни от Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР