Представители на бизнеса в града, заподозряха председателя на общинския съвет

...
Представители на бизнеса в града, заподозряха председателя на общинския съвет
Коментари Харесай

Заподозряха председателя на общинския съвет в Бургас в лобистки интереси


Представители на бизнеса в града, заподозряха ръководителя на общинския съвет Костантин Луков в лобистки ползи

Наредбата за павилионите нажежи пристрастеностите, само че измененията бяха признати в нормативната уредба

Бурни пристрастености и обвинявания в лобизъм белязаха сесията в локалния парламент през седмицата. Темата на раздора бе докладна бележка от Димитрина Буланова от ГЕРБ по отношение на промените в Наредбата за преместваемите обекти. Става въпрос за смяна в състава на комисията по член 56 и предаване на всички документи в тридневен период за авансово разглеждане. А също по този начин и промени в периода за разглеждане на оферти за позиции.

Дебатите по докладната лишиха близо час и половина, като не остана политическа мощ, която да не се изкаже по тематиката. На сесията участваха и петдесетина търговци. Съветниците позволиха до изявление Николай Димитров - ръководител на „ Асоциация за отбрана на междинния и малък бизнес”.

Търговците бяха на мнение, че ОбС-Бургас е скрил предложенията им за смяна в Наредбата. Те настояват, че въпросните текстове са входирани два пъти, а тези, които съветниците одобриха на сесията са противозаконни и ще паднат в съда. Представителите на бизнеса са сигурни, че комисията по член 56 ще бъде политизирана, поради смяната в състава й, в който ще има повече общински съветници, за сметка на членовете на администрацията.

Страстите по време на сесията се нажежиха, когато беше отправено обвиняване към ръководителя Костантин Луков, че имал персонални ползи, защото шурей му щял да получава по-лесно преместваеми обекти. Това съобщи заместник-председателят на „ Сдружението за отбрана на дребния и междинен бизнес “ Веселин Стоянов. Луков обаче отвърна, че това са неистини, че няма шурей и никой от околните му не се занимава с павилиони.

Соченият за шурей на Костантин Луков е предприемачът Християн Русев, притежател на компания „ Фратели 88” ЕООД. Според Веселин Стоянов въпросното комерсиално сдружение кандидатства за обекти на територията на Търговско дружество „ Освобождение “, Търговско дружество „ Приморие “ и в ж.к. “Изгрев “. Стоянов съобщи тази информация пред публицисти. Той не показа документи за присъединяване на тази компания по процедури, само че бе безапелационен, че може да се потвърди.

В интерес на истината в следствие стана ясно, че Християн Русев не е шурей на Костантин Луков, а е татко на внучката му. Русев няма подписан брак с дъщерята на Луков и това е повода публично той да не му е шурей. Председателят на общинския съвет показа, че се пробва да вкара ред в бранша, само че търговците упорстват за запазването на хаоса, който царува сега, а въпросният Християн Русев даже не се занимава действително с комерсиална активност.

Още преди два месеца търговците имаха разнообразни оферти, свързани с Наредбата. Николай Димитров искаше правилото „ първи по време – първи по право “ да отпадне от нея. Търговците желаеха разрешителните да бъдат издавани до три години. Те са и срещу ограничаването за размер на обектите до 15 кв. м. За сметка на това желаеха да станат 40 кв.м, както и да е регламентирано отдаването на обекти при съществуването на повече от един претендент. Търговците считат за погрешно и това, че заявки за годишните позиции се подават от 1 до 31 ноември. Недоволството им произтече от това, че в този интервал позициите не са свободни. Предложенията им бяха входирани в ОбС-Бургас, само че не бяха прегледани по време на комисиите.

Кметът Димитър Николов също взе отношение по тематиката. „ Дребните и междинни търговци би трябвало да усещат сигурност и да знаят, че никой няма да промени точките, където са обектите им. До скоро заместник-кметът по „ Бюджет и финанси “ бе претрупан с техните въпроси, само че при мен идваха съветници, които се оплакваха, че сегашната разпоредба основава компликации. Затова аз се съгласих да се изготви нова, която да подсигурява бистрота. Не мога да се разглася срещу решението на общинските съветници, които са определени от бургазлии, само че ги приканвам да гласоподават по съвест”, съобщи Николов, а думите му бяха признати с аплодисменти в залата.
За сметка на това изявления на някои съветници бяха освирквани. Стигна се и до там, че Костантин Луков трябваше да укротява присъстващите като на три пъти гони търговци за изявленията им, лишени от положително образование.

Чуха се и апели за отдръпване на докладната. В последна сметка обаче, тя бе призната с 32 гласа „ за “, 13 „ против” и 4 „ въздържали се “.

Източник: faktorbg.com
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР