Представители на Белия дом проведоха поредица от обсъждания през последните

...
Представители на Белия дом проведоха поредица от обсъждания през последните
Коментари Харесай

Белият дом проведе разговори САЩ да възобновят ядрените изпитания, разкри Джон Болтън

Представители на Белия дом организираха поредност от разисквания през последните две години за вероятността Съединени американски щати да възобновят нуклеарните тествания . Това разкри някогашният консултант по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън в изявление за " Гардиън ".

" Несъмнено тематиката беше обсъждана " , сподели Болтън, който поддържа подновяването на нуклеарните тествания. В администрацията обаче има опозицията, която счита, че сега са правят компютърни симулации на проби , които демонстрират, че нуклеарните бойни глави на Съединени американски щати са в приемливо положение . Не е взето решение за възобновяване на нуклеарните тествания до отдръпването на Болтън през септември 2019 година

След като стана ясно, че на среща на Белия дом през май е обсъждана опцията за първи под земята нуклеарен тест на Съединени американски щати от близо три десетилетия, това провокира огромно неодобрение измежду деятели за надзор върху въоръжението и накара демократите да вкарат корекция към законопроекта за защитата за идната година, която блокира финансиране на подготовка за нуклеарен тест.

Болтън, който разгласява записки по време на престоя си в Белия дом, озаглавени The Room Where It Happened, означи, че въпросът е обсъждан най-общо няколко пъти , до момента в който е бил консултант от април 2018 година до септември 2019 година Но полемиките не са стигнали до решение, защото целта му е бил да извади Съединени американски щати от Договора за очистване на ракетите със междинен обсег.

През октомври 2018 година Тръмп за първи път разгласи, че Съединени американски щати напущат контракта поради нарушавания от страна на Русия. Вашингтон излезе от контракта през август 2019 година Болтън съобщи ясно, че е възнамерявал да изтегли страната от Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити , което отваря пътя за възобновяване на нуклеарните проби, в случай че е траял да работи като консултант в Белия дом.

Висш представител разяснява пред " Вашингтон " претекстът за възобновяване на нуклеарните проби, разискван на среща на Белия дом през май, е да се окаже напън върху Русия и Китай да влязат в тристранни нуклеарни договаряния.

Аргументът на Болтън за подновяването на тестванията е нуждата Съединени американски щати да са сигурни, че могат да разчитат на нуклеарния си боеприпас.

Опоненти на тестванията считат, че основаните на компютри разбори са задоволителни и че детонирането на нуклеарна бойна глава ще провокира каскада от проби от други нуклеарни страни.

Болтън означи в изявлението, че тук не приказва за всеобщо тестване, за нуклеарно тестване в атмосферата, " само че един боен пълководец ми го разказа като " да имаш 5000 нуклеарни глави е като да имаш 5000 тойоти в гаража . Искаш да знае, когато завъртиш ключа, дали ще възпламени от първия път. Защото, в случай че не стане, не работи въобще ".

Последният тест на Съединени американски щати е през 1992 година Оттогава Лас Вегас се разшири доста и е доста по-близко до полигона за тествания в Невада, където Съединени американски щати исторически тестваха нуклеарни бойни глави. Демократите и републиканците обаче са срещу да се организират проби в щата. Но съгласно Болтън съпротивата не е непреодолима спънка за възобновяването на тестванията.

Бившият консултант на Белия дом повтори, че Съединени американски щати подозират, че руснаците, китайците " и може би други " скрито организират нуклеарния тествания с дребен заряд.

Съединени американски щати публично упрекнаха Москва и Пекин, че организират нуклеарни тествания с дребен заряд, само че не показват доказателства.

Болтън също е безапелационен, че Съединени американски щати не би трябвало да удължават нуклеарния контракт Нов СТАРТ с Русия от 2010 година , който лимитира разгърнатите стратегически бойни глави и системи, тъй като кардинално не покрива тактическите нуклеарни оръжия, а Русия има доста повече от Съединени американски щати. Той поддържа настояването на администрацията на Тръмп на нуклеарните договаряния с Русия да се включи и Китай, както и други нуклеарни страни.

Джон Болтън също изрази удовлетворение от серията детонации и пожари в ирански нуклеарни обекти и други стратегически места през последните седмици, спекулирайки, че друга страна от района може да стои зад офанзивите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР