Представители на българските дипломатически мисии в Скопие и Битоля в

...
Представители на българските дипломатически мисии в Скопие и Битоля в
Коментари Харесай

Отбелязаха 14 години от трагедията в Охридското езеро, в която загинаха 15 български туристи

Представители на българските дипломатически задачи в Скопие и Битоля в Северна Македония, на община Охрид и на сдруженията на българската общественост в Република Северна Македония означиха 14-ата годишнина от нещастието в Охридското езеро , в която при потъването на кораба " Илинден " починаха 15 български туристи.

Пред паметника, подложен в парка край Охридското езеро, присъстващите уважиха паметта на починалите и поставиха свежи цветя.  
Генералният консул на България в Битоля Николай Димитров напомни нещастието, която стана на 5 септември 2009 година в 10:30 часа. Група български туристи се качват на атракционния транспортен съд " Илинден ", който транспортира 57 пасажери от Охрид до манастира " Св. Наум ". Корабът се прекатурва и потъва на към 250 метра от брега на езерото.

" От Пирдоп, селата Антон, Рибарица, Мирково и Златица потегля група български туристи с готовност да посетят и прегледат обичания в нашата страна Охрид. За страдание, както в стиха на поета Димчо Дебелянов от поставената тук паметна плоча се споделя " Внезапно кипнала, замря на наслада светлата вълна и сред нас се разпростря ненарушима тишина ", 15 наши сънародници в никакъв случай повече не се завръщат вкъщи. Именно за тяхната памет се събираме на това място. Длъжни сме да отбележим, че нещастието би била още по-голяма, в случай че не са били локалните хора, които без веселба оказват помощ и 35 българи са избавени с помощта на бързите реакции на всички отзовали се: моряците Васко Маркоски и Драган Наумовски от екипажа на кораба " Александрия " на Зоран Гилевски, капитанът Петър Василев, капитанът на кораба " Кристина " Васко Янев, с помощта на командира от близкото армейско отделение Раде Буджаковски, дежурният офицер Влатко Димановски и подчинените му бойци, присъединили се в спасяването на българите от потъващия транспортен съд " Илинден ". Това паметно място е и в тяхна чест. То следва да припомня за тяхното великодушие, храброст, подготвеност за помощ към изпадналите в неволя. Проявената съпричастност на тези жители на Охрид ни задължава да идваме на това поклонение всяка години и да засвидетелстваме, че България помни ", уточни генералният консул на България в Битоля Николай Димитров. 

Паметникът на починалите петнадесет български туристи във водите на Охридското езеро на 5 септември 2009 година е построен със средства на Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България и бе открит на 5 септември 2020 година
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР