Представители на България и на Германия сме в ядрото на

...
Представители на България и на Германия сме в ядрото на
Коментари Харесай

Елена Йончева: Евродепутати се обединяваме срещу политиката на ЕС спрямо Украйна

Представители на България и на Германия сме в ядрото на група в Европейския парламент „ Да донесем мир в Украйна “. Тя беше основана в понеделник в Страсбург, където организира първото си съвещание. Ние настояваме Европейски Съюз да има тактика за преустановяване на спора в Украйна. Това заяви евродепутатът Елена Йончева в изявление за Евронюз България.
Преди месец висшият представител на Европейски Съюз по външна политика Жозеп Борел призна, в отговор на въпрос на Елена Йончева, че съюзът няма тактика за прекъсване на войната, а единствено проекти за подкрепяне на Украйна. Изглежда, че Европа има комисар по войната, разяснява тя. Не е допустимо да разчитаме, че спокойно решение ще бъде реализирано с бойни дейности. Сблъсъкът с нуклеарна мощ може да прерасне в международна злополука, сподели Елена Йончева.
Евродепутатът означи, че Европа даже не поставя старания да бъде медиатор в спора, с цел да отбрани ползите на своите жители. Предоставя тази опция на трети страни, в тази ситуация – Турция. Тя разяснява и позицията на България, която публично не е предоставила военна помощ на Украйна, само че има задоволително информация, че е употребила схеми през други страни. Швейцария, да вземем за пример, забрани реекспорт на свое оръжие през Германия и Дания, сподели Елена Йончева.
В отговор на въпрос за възможностите страната ни да стане част от Шенгенското пространство – решение, което се чака Съветът на Европейски Съюз да вземе през декември, евродепутатът съобщи, че България е най-близо до тази опция от 2011 година, когато отговори на всички механически критерии. Най-унизителното за нас би било да ни отделят от Румъния, която също чака да бъде призната. Това ще отсрочи нашето участие с най-малко две години, предизвести тя.
Още нищо не е изгубено, процесите са динамични. Най-важното сега е партиите в България да потърсят деен контакт с обединенията от техните политически фамилии в другите страни членки. Трябва да се положат старания. В Европейския парламент, с помощта на нашата интензивност, работа с политици и специалисти, беше призната резолюция в поддръжка на България и Румъния с огромно болшинство, напомни Елена Йончева.
Ние сме поели всички тежести по опазването на най-натоварената външна граница на Европейски Съюз. Време е българските жители и стопанската система ни да усетят преимуществата на пълноправното участие в Шенген. То също по този начин разрешава, да вземем за пример, Брюксел да финансира дълготрайни инфраструктурни планове по границата ни, сподели тя.
Попитана за вътрешната политика и измененията в Изборния кодекс с връщането на хартиената бюлетина, Елена Йончева разяснява, че няма значение по какъв метод се гласоподава, стига да има доверие в метода, по който се регистрират гласовете. Активността на изборите ще нарасне, в случай че хората знаят, че техният избор няма да бъде манипулиран или незачетен. През годините сме ставали очевидци, че с хартиеното гласоподаване недействителните бюлетини са били 400 000. Това не може да се случи с машините. Ако има някакво подозрение за манипулиране на машинния избор, то може да се в профил с експертна помощ, стига да има политическа воля, е нейната позиция.
За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:  
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР