Представители на българите в Украйна от областта на Запорожие се

...
Представители на българите в Украйна от областта на Запорожие се
Коментари Харесай

Българите в Украйна искат двустранен форум по време на европпредседателството

Представители на българите в Украйна от региона на Запорожие се срещнаха през днешния ден с народни представители от парламентарната група на " Обединени патриоти " и сложиха пред тях редица проблеми на общността ни там. В срещата участваха ръководителят на парламентарната група Волен Сидеров, секретарите Борис Ячев и Юлиан Ангелов, както депутатите доцент Милен Михов и Борис Вангелов.

Нашите сънародници, водени от Иван Григоров, обявиха освен проблемите, само че и излязоха с съответни оферти. Сред тях бе провеждането по време на българското европредседателство, през март, на българо-украински стопански конгрес. Народните представители от " Обединени патриоти " приветстваха опцията на този конгрес, който ще се организира в Украйна да се презентира освен българската стопанска система, само че и опциите за работа на нашите сънародници от Украйна у нас.

По време на диалозите се роди концепцията за броене на нашите сънародници в Украйна. " В Запорожието има 29 български села, само че действително ние не знаем какъв брой са българите – някъде се показва 50 000, другаде, 150 000, няма точна статистика ", показаха гостите. След дискутираните тематики бе и казусът с проучването на българския език в Украйна, който продължава да тревожи нашите сънародници, макар поетите от страната задължения да се запазят правата на малцинствата. Беше обърнато и внимание на усилване ролята и опциите на навлизането на българска културна стратегия измежду нашите сънародници.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР