Представители на арменската общност в България проведоха шествия в София

...
Представители на арменската общност в България проведоха шествия в София
Коментари Харесай

Не на етническата чистка. Шествия на арменската общност в България заради Нагорни Карабах

Представители на арменската общественост в България организираха шествия в София и други градове. Те изрекоха поддръжка за арменското население на Нагорни Карабах , което всеобщо напусна района, откакто Азербайджан пое контрола над него.

В края на септември азербайджанска атака докара до и в Нагорни Карабах. По данни на Организация на обединените нации над 100 хиляди бежанци са напуснали района, който е обитаем съвсем напълно с етнически арменци.

В София шествието се събра пред постройката на Европейската комисия (ЕК). Хората носеха арменски флагове и издигнаха лозунги с надпис „ Спрете пропагандата на Азербайджан “, „ Не на етническата чистка “, „ Мълчанието ви ни убива “, „ Спрете Алиев “.

Те скандираха „ Съд за агресора “ и „ Санкции за Азербайджан “.
 Шествието в София се събра пред постройката на Европейската комисия
„ Най-много желаеме да няма повече жертви, да се освободят задържаните и пленниците “, сподели една от организаторките на митинга Мери Балеан , представена от Българска телеграфна агенция.

Протестиращите упорстват Брюксел да окаже напън над Азербайджан, с цел да бъдат спазени поети от 2020 година задължения, да бъдат наложени наказания на Баку, както и да бъде понесена отговорност за „ закононарушения и нарушавания на човешките права, осъществени по време на войната през 2020 година и след нея “.

Шествие се организира и в центъра на Русе. Там хората прочетоха декларация-обръщение към международните водачи с апел за поддръжка на Армения.
 Шествието в Русе
„ Ние нямахме какво да предложим на Великите сили и по тази причина Армения, както постоянно, остана самичка. Арцах е арменска земя. Тя е пропита с кръвта на нашите предшественици “, сподели отец Дирайр Хадавян, който е духовник в арменската черква „ Света Богородица “, представен от Българска телеграфна агенция.

Арцах е методът, по който арменците назовават Нагорни Карабах.

Подобни шествия имаше още в Пловдив, Бургас и Варна .

Шествията са част от самодейността „ Европейци за Арцах “ , което е обединяване на арменските общности в Европа. На 1 октомври шествия се организираха още в редица европейски градове като Брюксел, Лондон, Виена, Стокхолм, Прага, Лисабон и други.

В събота Организация на обединените нации заяви, че изпраща своя задача в Нагорни Карабах, която да оцени потребността от филантропична помощ. Арменският министър председател Никол Пашинян упрекна Азербайджан в осъществяване на етническо пречистване в района и предизвести, че нито един етнически арменец няма да остане в него.

През последните три десетилетия Армения и Азербайджан са водили две войни за Нагорни Карабах. След разпадането на Съветския съюз той е район с преобладаващо арменско население в границите на интернационално приетата граница на Азербайджан.

Първоначално районът минава под контрола на етнически арменски сили, подкрепяни от арменската войска, в сепаратистки боеве, които завършват през 1994 година По време на войната през 2020 година обаче Азербайджан си връща елементи от Нагорни Карабах дружно с близките територии, за които арменските сили претендират по време на предходния спор.

Тези сражения завършиха с преустановяване на огъня с посредничеството на Русия и разполагането на съветски миротворци. Тези миротворци обаче не съумяха да предотвратят настъплението на азербайджанските сили.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР