Представители и от ляво, и от дясно са твърдят, че

...
Представители и от ляво, и от дясно са твърдят, че
Коментари Харесай

Медийна димка ли е идеята на ГЕРБ за приватизационните сделки

Представители и от ляво, и от дясно са настояват, че концепцията на ГЕРБ за ремонт на Конституцията и махане на отминалостта за приватизационните покупко-продажби не е нищо друго с изключение на медийна димка.

Всъщност приватизираните предприятия са над 5000, като най-вече са продадени при ръководството на Обединените демократични сили. Преди това, до момента в който министър-председател е Жан Виденов, са раздържавени малко над 800 предприятия. Докато Иван Костов е министър председател, се приватизират 3700. При ръководството на Симеон Сакскобургготски са раздържавени осем пъти по-малко сдружения. При Сергей Станишев са продадени 32 държавни компании, а сегашния министър председател може да се регистрира с девет.

Появилите се мнения, че активи за 30 милиарда са били продадени за десетина мъчно могат да бъдат доказани или опровергани, безапелационни са специалисти, анализирали приватизацията в прехода. У нас инвентаризация на активите в никакъв случай не е правена .

„ Дали един актив е на ниска цена, или безценен е въпрос на политическа оценка, само че никога не и на положително пазарно проучване – разяснява пред bTV Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията. – Само един елементарен образец – спомнете си каква беше цената на един строителен актив, да речем апартамент, в страната през октомври 2008 година и каква беше тя през май 2009 година Ако някой някого е ограбил, той едва ли по-късно внезапно е минал в белия бизнес и няма скелети в дрешника “.

Управляващите са безапелационни, че над 5200 покупко-продажби мъчно могат да бъдат преразгледани, само че могат да бъдат разследвани.

В предаването „ Тази заран “ по bTV депутатът от ГЕРБ Тома Биков напомни, че има покупко-продажби през 1997 година, с които за 70 хиляди $ са добити активи, струващи в целия свят милиони.

От дясно пък подсетиха, че опити да се преследва приватизацията към този момент имаше.

„ Те повтарят причините на Филчев едно към едно – с лудите сметки за оценки за по 20 – 30 милиарда $. Много хора – най-много тогавашният министър председател Иван Костов, бяха разкарвани по съдилища доста дълго време, единствено с цел да бъдат оправдани “, разяснява Радан Кънев.

От ляво упорстват с изключение на покупко-продажбите от 1993 година насам, да се ревизират и днешните публични поръчки и концесиите . И питат за какво таман ГЕРБ е отменил текст, който е задължавал новите притежатели да ипотекират част от раздържавеното дружество като гаранция, че ще се следват договорите.

„ На тези, които са откраднали, те им споделиха: „ Бъдете живи и здрави, откраднатото – откраднато, ние ще пием по една студена вода “, разяснява Румен Гечев от Българска социалистическа партия. – Това е спешен пиар: „ Не гледайте золумите, които вършим сега, дай ще вървим 30 години обратно “.

И от ляво, и от дясно слагат въпроса по какъв начин и кой взема решение за закононарушенията, свързани с приватизацията да няма отминалост, а за други тя да важи.

Пред bTV и президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017) се разгласи срещу концепцията на ГЕРБ.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР