Представителен архитектурен комплекс от 13-и век е разкрит при археологически

...
Представителен архитектурен комплекс от 13-и век е разкрит при археологически
Коментари Харесай

Разкриха представителен архитектурен комплекс от XIII век на крепостта Трапезица

Представителен архитектурен комплекс от 13-и век е оголен при археологически разкопки на крепостта " Трапезица ", заяви за Българска телеграфна агенция доцент Мирко Робов от Археологическия музей с институт към Българска академия на науките.

Сградата с две крила е ситуирана в Югоизточния бранш на средновековната цитадела, наоколо до черква номер 4 и е датирана към 40-те години на 13 век, посочи археологът, който управлява разкопките в тази част на хълма. Това е затворен внушителен архитектурен отбор с дължина 40 метра и ширина 23 метра, към него има и спомагателна сграда с приблизителна дължина към 14 метра, уточни Робов.

Необходими са още проучвания и съвещания с други експерти, с цел да бъде даден безапелационен отговор какво е било предназначението на тази внушителна постройка, акцентира археологът. Една от хипотезите е, че става дума за представителна архиерейска резиденция, само че може да е и представителна световна постройка, счита Робов, само че съгласно него това изрично не е манастир или жилищна постройка. От събраната при разкопките на място сграфитокерамика се вижда, че тя не е била битова посуда, а елементи от огромни съдове и подноси, сподели археологът.

Същевременно черква номер 4 е изобразена в една от миниатюрите върху лист номер две на Манасиевата хроника, което демонстрира, че това място още през Средновековието е имало изключително значение в столично Търново, уточни археологът. Според него откритите варовикови колони, капители и други сградоустройствени детайли са добра база откритата постройка да бъде социализирана и да стане част от туристическите направления на Трапезица. Проучването на терена е почнало през 2014 година, когато е имало сондажи, посочили индикации за съществуването на огромния архитектурен комплекс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР