Представител на сирийските кюрди предупреди, че е възможно членове на

Представител на сирийските кюрди предупреди, че е възможно членове на ...

Инвазията на Турция може да подари свободата на членове на ИДИЛ.


Представител на сирийските кюрди предупреди, че е възможно членове на "Ислямска държава“, които се намират в затвори в Северна Сирия, надзиравани от "Сирийските демократични сили“ (СДС) да избягат от тях, след като боевете между турските сили и СДС стават по интензивни, предава Reuters.

Бадран Джиа Кюрд заяви пред Reuters, че броят на надзирателите, които пазят тези затвори ще трябва да бъде намален, с оглед на турската офанзива, която започна по-рано.

"Тази атака със сигурност ще намали и отслаби надзирателната ни система за тези членове на "Ислямска държава“ в затворите“, заяви той.

"Това може да доведе до бягства или действия, които пазачите не могат да контролират“, добави Джиа Кюрд.

"Броят на силите, които пазят затворите бива намаляван докато битката става по-интензивна. Това представлява голяма опасност“, каза още той.

Турция започна военна операция срещу кюрдските формирувания в Северна Сирия, след като стана ясно, че силите на САЩ ще се оттеглят от граничните региони там, което отвори възможност да започне нова фаза в осемгодишният сирийски конфликт.

СДС държи затворени хиляди членове на "Ислямска държава“ и осигурява подслон на десетки хиляди от техните роднини, много от които чужденци, в лагери и затвори.

С помощта на членовете на "Отрядите за народна самообрана“ (ОНС), СДС победи терористичната групировка и я изтласка от Северна и Източна Сирия с подкрепата на САЩ, която включваше наземна и въздушна подкрепа.

Кюрдските власти обвиниха Турция в това, че е бомбардирала затвор с членове на "Ислямска държава“, който се е намирал в град Камишли. Турция все още не е отговорила на това обвинение.
 
По публикацията работи: Нели Христова

Източник: dnes.bg