Представител на палестинското движение Хамас предупреди, че ислямистката групировка няма

...
Представител на палестинското движение Хамас предупреди, че ислямистката групировка няма
Коментари Харесай

Хамас отправи ултиматум за освобождаването на заложниците

Представител на палестинското придвижване " Хамас " предизвести, че ислямистката формация няма да освобождава повече заложници, в случай че не бъдат позволени медицински материали и гориво в обсадената линия Газа, съобщи ДПА.

Преди ден две израелки, държани в плен от " Хамас ", бяха освободени от линията Газа. В петък бяха освободени две американски гражданки, а общият брой на оставащите в плен надвишава 220 души.

По филантропични аргументи освободихме четирима (заложници) без условия, само че в случай че някой се стреми към още освобождавания, би трябвало да настояваме интернационалната общественост да окаже по-голям напън върху Израел да отвори гранични пропусквателен пункт " Рафах ", с цел да разреши прекосяването на гориво и медицински материали в Газа ", съобщи пред ДПА Осама Хамдан, член на " Хамас " и представител на придвижването в Ливан.

Хамдан, който е непосредствен до договарянията за заложниците, акцентира, че главно право на палестинския народ е да му бъде разрешено да се лекува в болница, в случай че ежедневно е подлаган на израелски въздушни набези. " Хората в Газа имат право на минималните хуманни грижи, а точно да могат да се лекуват от раните, които Израел им нанася " посредством въздушните удари, добави той.

" Необходимо е Израел да приключи офанзивите против нашия народ, с цел да можем да осигурим освобождението на хората, които са били отвлечени ", посочи формалният представител.

На конференция в Бейрут Хамдан прикани арабските и ислямските страни и Организация на обединените нации да се опитат да спрат нападенията на Израел над Газа, означи Ройтерс. Той прикани арабските страни да прекратят всякакво нормализиране на дипломатическите връзки с Израел. Хамдан прикани за отваряне на граничните пунктове за прекосяването на филантропична помощ, което да разреши навлизането на гориво, помощи и тежка строителна техника за почистване на отломки на територията на Газа.

Най-малко 222 заложници бяха отвлечени, когато бойци от ислямистката формация, която управлява линията Газа, направиха редица терористични набези против израелски общности в градове и кибуци на 7 октомври, отбелязва ДПА. При нападенията наоколо до границата починаха над 1400 души.

Последвалите израелски въздушни бомбардировки на палестинския анклав предизвикаха гибелта на над 5000 души, сочат данни на ръководеното от " Хамас " министерство на опазването на здравето там. Тези данни обаче не могат да бъдат тествани посредством самостоятелен източник.

" Хамас " е оповестена за терористична организация от Съединените щати и Европейския съюз. След нападенията крайбрежната палестинска територия, ръководена от групировката от 2007 година насам, е под цялостна блокада от израелските сили, като към територията не се позволява прекосяването на хранителни артикули, вода или гориво.

Единствените доставки, които стигат до популацията на Газа, наброяващо към 2,2 милиона души, идват посредством филантропични коридори с помощи през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Рафах " на границата с Египет. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР