Представител на Министерството на културата обжалвал, след което последвала сага

...
Представител на Министерството на културата обжалвал, след което последвала сага
Коментари Харесай

Прокурор не видя престъпление след взрив в „Квадрат 500“ - казусът стигна до ВКП

Представител на Министерството на културата обжалвал, след което последвала сага в държавното обвиняване

Прокурор от Софийска районна прокуратура (СРП) е отказал да образува досъдебно произвеждане за гърмежа в в столицата, известна като „ Квадрат 500 “ . Две горни инстанции от държавното обвиняване обаче са изразили противоречие и са постановили анулация на отхвърли, научи „ Флагман “. Очаква се дефинитивно мнение от най-горното равнище на прокуратурата.

Припомняме, чев подземно фондохранилище.

„ По случайност няма човешки жертви и пострадвания “, е показала след инспекция шефът на галерията Ярослава Бубнова в писмо до министъра на културата в същия ден – незабавно след гърмежа.

„ В момента на гърмежа се е осъществявала профилактика на противопожарната система от двама чиновници на компания „ Синхрон “, обслужващи системата на абонаментен принцип “, е показала шефката на „ Крадрат 500 “.

„ Нанесени са съществени материални вреди, включително и на движимите културни полезности от Фонд „ Българското изкуство, първата половина на 20 век “. Изкъртена е противопожарна врата, част от окачения таван падна долу, доста картини са паднали от „ скарите “, на които са окачени, според разпоредбите. По случайност няма човешки жертви и пострадвания. Уредниците и реставраторите на Националната изложба ежедневно посещават депата в подземното фондохранилище “, е написала още Бубнова на министъра (по това време - Найден Тодоров).

Нанесените вреди са за към 40 хиляди лева

За случая бе изпратен сигнал до Софийска градска прокуратура. Той обаче бе препратен по подготвеност на Софийска районна прокуратура (СРП).

Според източник на „ Флагман “ наблюдаващият прокурор е постановил отвод да образува досъдебно произвеждане . Причината е, че съгласно него в тази ситуация няма закононарушение, а става въпрос за случай, обвързван с изминал газ от противопожарната система.

Любопитно обаче е, че представител на Министерството на културата е обжалвал отхвърли на прокурора пред горната прокурорска инстанция – Софийска градска прокуратура (СГП). От там изненадващо са одобрили жалбата. Постановена е анулация на отхвърли на наблюдаващия прокурор от СРП да образува досъдебно произвеждане. Той от своя страна, обаче, е протестирал нагоре – пред. Но тя потвърдила мнението на СГП за анулация на отхвърли да бъде формирано досъдебно произвеждане.

СГП и Апелативна не казвали, че има закононарушение, а указвали да се извърши спомагателна инспекция . Прокурорът от СРП обаче считал, че всичко по случая е изяснено и няма потребност от повече дейности. Затова той щял да стачкува и пред най-горното равнище – Върховна касационна прокуратура.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР