Представител на група археолози от Чехия Иржи Синделарж съобщи пред

...
Представител на група археолози от Чехия Иржи Синделарж съобщи пред
Коментари Харесай

Чехи твърдят, че са открили пирон от кръста на Христос

Представител на група археолози от Чехия Иржи Синделарж заяви пред медиите, че в феодален манастир в старинния град Милевско в южната част на страната, е било намерено парче от гвоздей от кръста, на който е бил разпнат Исус Христос, заяви ТАСС.

"По време на проучване на манастирските стени е била открита деликатно скрита в тях ниша. В нея е била положена дарохранителница, в която се е съхранявало парче от кован пирон с дължина 6 сантиметра. Става дума за един от пироните, с които е бил прикрепен към кръста Христос ", посочи Синделарж.

Дарохранителницата била направена от скъпи сортове дърво не-по късно от половината на пети век. В нея се съхранявала също и златна табелка, на която били гравирани основните латински букви IR, което значи Iesus Rex - Крал Христос.

Предстои находката да бъде подложена на голям брой проучвания.

Още след разпъването на Христос поражда апокрифна литература за събитието, като целия цикъл от митове за дървото на живота поражда в Палестина, до момента в който императрицата-майка Елена не открива кръста в 326 година в Йерусалим, дружно с четирите гвоздея с които Исус е бил прикрепен към него, дружно с табелата с абревиатурата INRI от кръста.

Кръстът заменя като знак рибата на ранните християни, трансформирайки се през средновековието в най-изобразявания знак в света. Християнството се постанова за публична (държавна) вяра (а Константинопол за столица на Римската империя) и последователно в целия феодален свят без Персия, Индия и Китай.

По време на последната персийско-византийска война 602-628, император Ираклий връща от Ктезифон християнските реликви, измежду които е и тази.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР