Представихме състав на проектокабинет, за да покажем, че можем да

...
Представихме състав на проектокабинет, за да покажем, че можем да
Коментари Харесай

ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ се разбраха за правителството, Денков и Габриел ще се сменят на премиерския пост на 9 месеца

„ Представихме състав на проектокабинет, с цел да покажем, че можем да управляваме страната, в случай че се наложи. “ Това съобщи претендентът за министър председател на ПП-ДБ акад. Николай Денков. Той и претендентът за министър председател на ГЕРБ Мария Габриел застанаха дружно пред медиите, с цел да опишат контрактуваното сред двете първи политически сили – взаимно държавно управление с министър председател на ротационен принцип.

Мястото на Мария Габриел в подобен кабинет е пределно ясно – тя може да помогне за осъществяване на целите ни. Членството в Шенген, еврозоната, изисква сериозна поддръжка от европейските ни сътрудници и не знам по-добър представител от нея, който да помогне за реализирането на кабинета, съобщи Денков.

ПП-ДБ ще предложи държавно управление, което може да осъществя необятна конституционна платформа с парламентарна поддръжка. Като гаранция, че държавното управление ще работи най-малко 18 месеца – в първите 9 месеца министър председател ще е Денков, а вице и министър на външните работи – Габриел. За идващите 9 месеца двамата ще си сменят местата. В края на всеки от тези интервали министър председателят подава оставка, двете групи я гласоподават и поддържат номинацията на другата група.

Промени в първичния състав и конструкция на Министерски съвет ще се вършат единствено със единодушието на двете страни.

Конституционна реформа; бюджет с 3% недостиг и опазване на обществените плащания; връщане на машинния избор и смяна състава на ЦИК; направа на механизъм за избор на състав на регулатори; законодателни промени за освобождение управленията на службите за сигурност от непознато въздействие.

Ако по някакъв метод осъществяването на програмата не върви, ще си подам оставката, подсигурява Денков.

Мария Габриел стартира с признателност към всички партии, с които е водила диалог, само че посочи, че с някои от тях разликите били повече, в сравнение с доближаванията. Затова акцентира, че най-стабилно е държавно управление сред двете партии.

Тя описа, че водачите на двете обединения в последните 48 часа с разсъдък и без страсти изработили формулата. А двамата с Денков изработили първия взаимен документ, върху който стъпват – Декларация за национално отговорно ръководство.

Правителството ще извършва съгласуваната управническа стратегия.

Ще се приготвят промени в конституцията, в това число в състава и структурата на прокуратурата и Висш съдебен съвет, за които ще се търси болшинство в Народното събрание.

Очаква се Мария Габриел да върне празна директория на президента Радев за първия мандат и да има държавно управление с втория. Мария Габриел и акад. Николай Денков пишат план за взаимно ръководство. Двамата подреждат дружно министерските позиции, без политици.

Договорената скица планува Денков да е първо министър-председател, Габриел – вице и външен министър. Позициите на министър председател и вицепремиер ще се извършват на ротационен принцип за поредни интервали от по 6 месеца.

За двете парламентарни групи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вторият мандат ще бъде народен и ще се употребява за лъчение на устойчиво държавно управление, към което да се образува конституционно болшинство./24 часа

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР