Представиха прототипа на най-големия техфестивал в ЕвропаБългари проектираха безпилотен самолет

...
Представиха прототипа на най-големия техфестивал в ЕвропаБългари проектираха безпилотен самолет
Коментари Харесай

Българи измислиха дрон за доставки

Представиха прототипа на най-големия техфестивал в Европа

Българи проектираха безпилотен аероплан за доставки, който има потенциал да придвижва до 350 кг и с едно зареждане може да прелети на разстояние от 2500 километра. Това описа за “Труд ” изпълнителният шеф на компанията и разработчик на плана Свилен Рангелов по време на най-големия техфестивал в Европа – Webit, който се организира от 25 до 27 юни в София.

Проектът на безпилотния аероплан е дело на двама братя Свилен и Константин Рангелови. “Преди три година и половина с моя брат Константин, който е авиоинженер, ни хрумна концепцията за създаването, откакто той все ме питаше по кое време ще му донеса малко българско сирене, защото той живее в чужбина. Казах му “Нали си инженер, измисли някакъв метод, без да пристигам ”, след което взехме решение да действаме ”, споделя Свилен.

Прототипът на “Черния лебед ”, както Свилен назовава машината, сега е в тестови интервал, изработен е в мащаб 1 към 4 и се задвижва с електромотор. Очаква се следващата година да бъде направен и тестван 16-метровият каргосамолет с бензинов мотор, а индустриалният и развойният развой притежателите възнамеряват да се прави напълно в България.

Самолетите няма да се продават на заинтригувани от опциите им компании, а вместо това те ще дават услуга и фирмите ще могат да употребяват мрежа от безпилотни машини за транспорт от Европа до страни като Азия и Африка. На въпрос на “Труд ” дали машината има капацитет да се употребява за транспорт на колета в България Свилен отговори: “В страната ни пътищата са в действителност положителни, колкото и хората да не ги харесват, и разрешават много бързи и евтини доставки по земя, само че страни като Африка и Азия, с доста неприятна инфраструктура, са пазари, на които ще има потребност от нашия план ”.

Машината сега е програмирана да се ръководи посредством програмен продукт. В тестовия стадий сега самолетът се ръководи благодарение на екип от инженери. Но в бъдеще ще бъдат построени мрежи от коридори сред летищата в избраните страни, а самолетите ще бъдат ръководени както от операторите на летищата, по този начин и от екип, който ще управлява траекторията на дрона.

Според Свилен самолетът ще се движи с 200 км в час и ще придвижва в рамките дневно нужния товар, за сметка на тридневно пътешестване при потребление на бусове или камиони.

В столицата


Фестивалът Webit събра техиновации от 110 страни

 Фестивалът Webit събра техиновации от 110 страни в София. Над 700 участници и 200 изложители препълниха зала Арена Армеец през последните дни. Фестивалът Webit събра техиновации от 110 страни в София. Над 700 участници и 200 изложители препълниха зала Арена Армеец през последните дни.
Фестивалът Webit събра техиновации от 110 страни в София. Над 700 участници и 200 изложители препълниха зала Арена Армеец през последните дни. Договори за милиони евро и финансиране на стотици започващи компании и планове бяха във фокуса на договарянията сред участниците. Умните градове, изкуствените интелекти и смартустройствата бяха измежду най-посещаваните щандове на събитието, като имаше представители на най-иновативните български разработки сега.

Изкуственият разсъдък има поданство в Саудитска Арабия


Роботът София смая със знанията си за България


Световни медии са интервюирали неведнъж хуманоида

 02-3 Първият по рода си хуманоиден робот София откри фестивала Webit в столицата. В целия свят машината се счита за най-съвършената до момента, като международни медии са интервюирали неведнъж хуманоида.

Разработена в Хонконг, София е оборудвана с редица датчици, камери и сензори. Благодарение на всички тях тя може да обработва образни данни, да разпознава лица и гласове. Системата за надълбоко учене й разрешава да проучва извършените диалози и по този начин да усъвършенства реакциите си в бъдеще. Тя даже употребява мимики, с цел да може хората да я схващат по-лесно – владее към 50 разнообразни дейности на лицето. София приказва за себе си в първо само число, т.е. се възприема за по-съвършена от предмет. Тя дефинира себе си като жител на света. Живее в Хонконг, а Саудитска Арабия публично я удостои с невиждано до този миг поданство.

“Това е обичаното ми име за град ”, сподели тя от сцената на Webit в София. Роботът е добре осведомена и за българската история: “Знам какъв брой богати на антична просвета са София и България. Знам, че най-старият златен артефакт в света е открит наоколо до Варна. Знам, че България е дала кирилицата на повече от 300 млн. души по света. Знам какъв брой невероятни са природата и хората на България ”, сподели хуманоидът.

София е феномен, съгласно основателя й, тя има потенциал да стане даже по-социална. Тя гостува на доста техсъбития в целия свят, и забелязахме, че постоянно е добре облечена. Роботът всякога се усмихва при фотография за селфи и е доста добър коментатор, като подава реплики на водещите.

Разработка


Словашки бот оказва помощ в офиса, дома и лечебни заведения


 02-10 Робот, основан в Словакия, може да оказва помощ в офиса, в дома и в лечебни заведения, като извършва хиляди команди посредством интелигентен програмен продукт. Това описа за “Труд ” проектантът му Джозеф Дубовеч.

Проектът е потвърден като образован персонален помощник. Чрез заложени команди може да посреща хора в банката и да проучва от какво имат потребност. В офиса може да деактивира тревога и да препрати човек при свободен чиновник. Машината може да размени всички смарт системи в дома, като даже може и да ви разсъни в прецизен час, който сте задали. Роботът извършва командите ви, откакто разпознае гласа, жестовете и лицето ви. Смарт ботът сега е в тестови план, като плануваната му пазарна цена стига до 15 хиляди $.

На първия Балкански хакатон


Програмисти от 10 страни се състезават в София


Програмисти от 10 страни на Балканите се събраха в София да се състезават в първия по рода си Балкански хакатон. “Горди сме, че София е хазаин на този първи Балкански 24-часов хакатон. Тук са студенти, възпитаници, старт-ъп компании. Тук са IT-любители и експерти, които ще предложат прототипи на решения на провокациите пред цифрова Европа ”, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова. Основно предизвикателство на хакатона е по какъв начин да бъде обезпечено бъдеще на Европа, в което нито един жител да не е цифрово изключен.

Състезават се 30 тима от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия и Турция. Наградният фонд е 10 хиляди евро. Победителят ще посети Code week 2018 в Брюксел.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР