„Представих пред Народното събрание и знам, че е обсъждан и

...
„Представих пред Народното събрание и знам, че е обсъждан и
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: БСП няма да позволи на България да бъде намесена във войната чрез доставка на оръжия

„ Представих пред Народното събрание и знам, че е обсъждан и признат в комисия безусловно обстоен отчет за издадените позволения за експорт, трансфер и превоз на оръжия, артикули и технологии с двойна приложимост за месеците, дните и седмиците, през които сме този кабинет. Там безусловно в детайли е разказано всичко – документ по документ, компания, стока, количества, суми, за които са изнесени тези артикули. “ Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова в Народното събрание по време на блицконтрол.

Тя се обърна към народните представители и българските жители със следните думи: „ България изнася оръжия, артикули и технологии с двойна приложимост несъмнено за над 60 страни, само че за следващ път заявявам от трибуната на българското Народно заседание – нито един експорт не е сбъднат за Украйна, освен в последните месеци откогато е държавното управление на Кирил Петков, а от 2015 година, след подписването на Минските споразумевия “, безапелационна бе Нинова. „ Декларирам го тук, с лицето си, пред целия български народ – България не изнася оръжие, муниции или артикули и технологии с двойна приложимост за Украйна “, сподели още вицепремиерът.

Като водач на Българска социалистическа партия тя съобщи: „ Категорично и твърдо съдружният сътрудник “БСП за България “ няма да разреши със средствата, които разполагаме – законни, парламентарни, на изпълнителната власт, България да бъде намесена във войната посредством доставка на оръжия, муниции и артикули и технологии с двойна приложимост. “

„ Преди 2 съвещания на парламентарен надзор госпожа Гунчева ми връчи импровизирано този лист хартия, който през днешния ден от трибуната назова документ. Лист хартия, на който няма име на компания на бланка, няма адресант и автограф и става въпрос за пренасочване на един транспортен кулоар през различен. Това не е документ, ревизирах сигнала и такова нещо нито е влизало в Министерството на стопанската система и промишлеността в комисията по оръжие, нито е обсъждан този превоз на оръжие, нито му е издавано позволение “, съобщи Корнелия Нинова по отношение на отправения от народния представител Елена Гунчева въпрос.

Корнелия Нинова изясни, че комисията в Министерството на стопанската система и промишлеността няма нито законовото право, нито на практика право да ревизира покупко-продажби на място. „ Комисията получава документи, които се преглеждат и подписват от представител на ДАНС, представител на " Военна информация ", представител на Министерство на вътрешните работи, представител на Министерство на защитата, представител на Министерство на външните работи, и чак тогава министърът на стопанската система и промишлеността финален поставя подписа. Комисията не може да прави проверяващи действия, тя гледа документи, преценя и утвърждава “, изясни от трибуната министър Нинова.

„ От отчета, който показах пред Народното събрание се вижда, че има задоволително позволения за експорт и трансфер, само че има и премного отводи, тъй като някой от документите не дава отговор на условията на българските или интернационалните правила “, добави Корнелия Нинова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР