Представете си устройство, което дава възможност на хората с диабет

...
Представете си устройство, което дава възможност на хората с диабет
Коментари Харесай

Устройство за имплантиране може да замени инсулиновите инжекции при диабетици

Представете си устройство, което дава опция на хората с диабет да употребяват приложение или дистанционно управление, с цел да си обезпечават нужния инсулин без инжекция. Изследователи от Цюрихския софтуерен университет са създали прототипно приспособление, което прави тъкмо това, употребявайки електрошок, с цел да управлява генната експресия в капсулирани бета-клетки, написа сп. "Сайънс ".

Задачата на бета-клетките в панкреаса е да долавят покачването на равнищата на кръвната захар и в отговор да създават и да освобождват инсулин, който оказва помощ на тялото да преработи глюкозата. При хората с диабет въпросните кафези не действат вярно.

Умни контактни лещи точно наблюдават равнището на кръвната захар

Проблемът нормално се овладява посредством следене на равнищата на кръвната захар и постоянно използване на инсулинови инжекции. Тъй като практиката е инвазивна, швейцарските експерти са проучили различни благоприятни условия.

Крайният резултат от изследването им е дребно устройство, което може да бъде задействано от разстояние да освобождава инсулин при нужда. Прототипното приспособление включва капсула, съдържаща генномодифицирани човешки бета-клетки, свързани с печатна платка, която ги управлява. Когато платката се задейства посредством радиосигнал, на калциевите и калиевите канали в бета-клетките се предава електрически сигнал. По този метод се провокира експресия на инсулиновия ген, който освобождава хормона в границите на няколко минути.

Учени накараха стволови кафези да създават инсулин

Идеята е устройството, тествано сполучливо върху мишки с диабет, да се вгради под кожата на пациенти със захарна болест. Бета-клетките могат да бъдат подтиквани с ток да освобождават инсулин "по поръчка ", като се управляват от самия пациент, от доктор или автоматизирано при авансово заложено време, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР