Представете си страна, която расте с повече от 20% в

...
Представете си страна, която расте с повече от 20% в
Коментари Харесай

Новата икономика: Тайната на икономическия ръст на малката държава Гвиана, която учудва МВФ

Представете си страна, която пораства с повече от 20% в продължение на пет години, чийто обществен дълг е намалял с съвсем 80 процентни пункта от началото на 21-ви век, със относително следена инфлация, един от най-големите остатъци по настоящата сметка в света (по отношение на БВП) и която все пак не наподобява да демонстрира несъответствия на пръв взор. Тази същинска история на триумфа има дребна измама, защото е обвързвана с всеобщото разкриване на нефт (тайната зад бързия подем на тази дребна икономика), само че все пак Международният валутен фонд призна, че историята на Гвиана е невиждан триумф досега.

След като в края на 2019 година стартира огромно произвеждане на нефт, стопанската система на Гвиана се е нараснала повече от три пъти. Брутният вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията се трансформира от един от най-ниските в района на Латинска Америка и Карибите при започване на 90-те години до надхвърлящ 20 000 щатски $ през 2023 година, което я прави най-богатата страна в района, най-малко от статистическа позиция, написа.

Кенджи Окамура, заместител общоприет шеф на Международния валутен фонд, посети Гвиана предходната седмица и има единствено позитивни думи, с цел да опише това, което е видял в тази дребна страна, която има малко над 800 000 поданици. „ Поздравих управляващите за несравнимата икономическа агресия. Днес Гвиана е в положение да извлече изгодите от бързо възходящите доходи от нефт с помощта на напъните, положени посредством използването на промени и корекции през годините ", посочи Окамура. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР