Представете си семейство на еврейка от Пазарджик и турчин от

...
Представете си семейство на еврейка от Пазарджик и турчин от
Коментари Харесай

Еврейка и турчин готвят арменски ястия в махалата

Представете си семейство на еврейка от Пазарджик и турчин от Пловдив, които ще са домакини на събитие в арменски ресторант, ситуиран в циганската махала на Града под тепетата. 

Слънцето свети еднообразно за всички, нали?

Младежкият дом в Пазарджик и съдружие „ Съюз за без значение креативно другарство “ завоюваха втори план, с помощта на който се причисляват към артистичната стратегия на Европейска столица на културата Пловдив 2019. 

Разработката е в благозвучие с мотото ЗАЕДНО на Пловдив 2019. И става известно, че да се направи е по-просто, в сравнение с звучи като концепция. Целта, която си слагат създателите на плана, е да се увеличи чувствителността и информираността на локалната общественост за приноса, който мигрантите носят в региона. И в случай че това желание се реализира, ще се изградят мостове сред другите общности, етноси и групи. 

И Пловдив, и Пазарджик са мултикултурни градове. В тях живеят евреи, арменци, турци, сирийци. Оказа се, че в Пазарджик има и много огромна италианска общественост, сподели при представянето на плана директорката на Младежкия дом в Пазарджик Инна Церовска. И добави, че има концепция, която към този момент знаете -  да показа семейство на еврейка и турчин от Пловдив, които ще са домакини на събитие в арменски ресторант в циганската махала на града под тепетата. 

Предстоящите събития ще се проведат под марката на организацията Мулти Култи Колектив, като ще се осведоми българското общество за богатия културен и стопански принос на мигрантите и бежанците. Така ще се подтиква и междукултурният разговор. 

Проектът Мулти Култи Китчън планува тематични културно-кулинарни вечери, по време на които чужденците ще показват атрактивно своята страна. Първата такава ще е напълно скоро в Пазарджик, където арменци ще показват своята просвета посредством обичайни храни и питиета. Ще има и разкази от първо лице за страната и произхода на арменската просвета. 

Предвидени са и съпътстващи събития. В Пловдив и Пазарджик ще се проведат културно-образователни работилници за деца - българчета и чужденци, от всички мигрантски общности. Ще продължи и създаването на двуезичната електронна Мулти Култи Карта, на която се картографират заведения за хранене, сладкарници и магазини, а готвачите описват своята персонална интеграционна история. 

С описване е обвързвано и последното съпътстващо събитие. То е наречено „ Пресечна точка “ и ще даде опция на представители на непознатите общности, пребиваващи в България, да опишат своите забавни истории. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР