Представете си как се изкачвате по стръмен хълм редом до

...
Представете си как се изкачвате по стръмен хълм редом до
Коментари Харесай

Коя е тайната на най-рядката паста на света?

Представете си по какъв начин се изкачвате по стръмен рид паралелно до стотици други хора. Слънцето гали лицето ви, вятърът леко навява, а вие трепнете в очакване да достигнете върха и да се насладите на едно неповторимо преживяване. Не, това не е пътят към духовното събуждане, вие просто отивате да ядете паста. И не каква да е паста, а най-рядката паста на Земята – Su filindeu.

Традицията на Su filindeu стартира преди към 200 години, в случай че не и повече. Точно какъв брой остаряла е рецептата за тази паста знае единствено рода, който я създава, написа vesti.bg.

Тайната се предава от майка на щерка в продължение на епохи в тихото италианско селце Лула, провинция Нуоро. Днес единствените живи наследници са три дами – 64-годишната Паола Абраини, нейната племенница и нейната зълва. Те са и единствените хора на Земята, способни да сготвят вярно фината паста.
Славата й се разнася отвън Нуоро посредством религиозните пилигрими, които минават през града всяка година през май и октомври за празниците на св. Франческо. Вероятно от тях потегля и името - " Божествените влакна ".
Дълги години дамите готвят от пастата си за гости единствено два пъти годишно,
само че от относително скоро стартират да я подготвят и за три ресторанта в покрайнината, с цел да могат повече хора да я опитат.  Преглед на изображението в Twitter

За да получите достойнството да се насладите на рядкото ядене с вкусен бульон, би трябвало да отидете на остров Сардиния и да се отправите към планините. Последната стъпка е да извървите 32-километрова планинска пътека.
Да, изкачването на хълма не е за всеки, само че единствено тези които стигнат до финалната точка, получават вана за крайници и порция от най-рядката паста на Земята, чиято традиция може да се изгуби вечно в идващите десетилетия.
Всъщност дамите не пазят рецептата си в загадка,
просто техниката за правене на тази паста е толкоз комплицирана и прецизна, че никой не може да се усъвършенства в използването ѝ.
През 2016 година световноизвестният готвач Джейми Оливър се пробва да научи техниката. Абраини се пробва да го научи, само че готвачът се отхвърля след единствено два часа.

Осъзнавайки, че традицията на рода ѝ напълно скоро може да се изгуби вечно, Паола Абраини даже стартира да учи девойки от покрайнината да вършат рядката паста, само че безрезултатно.
„ Много хора споделят, че вардя загадка, която не желая да разкрия. Тайната обаче е тъкмо пред вас. Тя се крие в моите ръце “, споделя италианката пред БиБиСи.
Огладняхте ли от толкоз разкази за тази божествена паста? Ако желаете да я опитате и се чудите към къде да се запътите през месец май - то остров Сардиния е вашето място. Подгответе се за дълго странствуване и тръгнете по пътя към едно блажено наслаждение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР