Представете си, че тъкмо ставате от леглото в понеделник сутринта

...
Представете си, че тъкмо ставате от леглото в понеделник сутринта
Коментари Харесай

Честно, днес ходи ли ви се на работа?

Представете си, че таман ставате от леглото в понеделник сутринта и се подготвяте за началото на работната седмица. Как се чувствате? Изпитвате ли скука, боязън или обезсърчение от мисълта, че би трябвало още веднъж да се върнете във вашия офис? Ако ненавиждате работата си и желаете да я напуснете, знайте, че не сте единствените.

Много от служащите в САЩ(ако не и мнозинството) споделят, че не харесват работата си. Въпреки това и даже при рекордно ниско равнище на безработица, ново изследване демонстрира, че междинната дълготрайност на интервала, в които хората търсят работа, е 5 месеца. Иначе казано, напускането на работа е значимо решение, което не се взема елементарно.

Миналото лято аз споделих в интернет историята за това по какъв начин напуснах работно място, в което ми предлагаха заплата от 100 хиляди $ на година, откакто прекарах единствено 1 ден в офиса. Историята доби необятна известност и до през днешния ден не преставам да получавам запитвания от хора, които се чудят, дали е пристигнало времето да изоставен своята работа. Фактът, че аз взех това решение за 1 ден обаче не значи, че другите би трябвало да следват моя образец.

Всъщност, в случай че се окажете в сходна позиция, първо би трябвало да си зададете 5 въпроса. Ако отговорите с „ да “ на по-голямата част от тях, то умерено може да подадете оставка и да започнете да търсите ново работно място:

1. Познато ли ви е възприятието?

Каква тъкмо е обстановката, в която сте попаднали – къс сложен интервал или 10-ти следващ понеделник, в който не ви се става от леглото?

Вземете образец от речта на Стив Джобс пред дипломиращите се студенти от Университета Станфорд от 2005 година

„ Вече 33 години се поглеждам в огледалото всяка заран и се запитвам: „ Ако през днешния ден е последният ден от живота ми, желая ли да върша това, което ще върша през днешния ден? ” Когато отговорът беше „ не ” няколко дни подред, знаех, че е време за смяна. ”

Колко постоянно ви се желае да имате някакво опрощение, с цел да не ходите на работа? Отговорете почтено.

Всички имаме неприятни дни, само че има хора, при които тези дни се трансформират в седмици, а след това в месеци и години. Тогава сигурно е време да помислите за ново работно място.

2. Бихте ли приели работата на шефа?

Веднъж споделих на шефа си, че никога не бих желал неговата работа. Това беше много неуместно от моя страна, въпреки че цялата обстановка в последна сметка се оказа много поучителна.

Запитайте се, в случай че на следващия ден ви бъде препоръчана позицията на ваши началник, бихте ли я приели? Ако отговорът е „ да “, то има ли някаква друга причина да приемете офертата с изключение на покачването на заплатата, което върви ръка за ръка с нея?

Както споделя Даниел, създател на книгата „ Passion & Purpose: Stories from the Best and Brightest Young Business Leaders “, в случай че не гледате на работата на вашия началник като на нещо, към което си коства да се стремите, то най-вероятно сте обречени на неуспех в актуалната си работа.

Причината за това се крие във обстоятелството, че вашите сътрудници, които харесват работата на шефа си и се надяват да получат покачване, имат мотивация, която при вас липсва. В резултат на това вие ще наблюдавате от страничните линии по какъв начин те се изкачват по професионалната стълбичка, до момента в който вие си стоите на едно място. В последна сметка това ще ви направи още по-недоволни и разочаровани от вашата работа.

3. Работата ви въздейства ли отрицателно на персоналния ви живот?

Работата е значима, само че тя не е единственото значимо нещо във вашия живот. Сред въпросите, които би трябвало да си зададете и на които би трябвало да отговорите откровено, са:

Влияе ли работата ми на здравословното ми положение? По какъв метод?

Оказва ли тя отрицателно въздействие върху връзките ми с хората, които обичам? Кое е по-важно за мен – работата ми или връзките ми с тези хора?

Пречи ли ми актуалната ми работа да реализира нещата, които желая?

Работата ми включва ли неща, които са в несъгласие с моите полезности и вярвани? Фактът, че към момента не съм я напуснал, значи ли, че те не са толкоз значими за мен, колкото си мисля?

Разбира се, напускането на работата не е единственото решение за тези проблеми, само че в случай че отговаряте с да на повече от тези въпрос и на останалите в листата, значи най-вероятно е време за смяна.

4. Попаднали ли сте в професионален застой?

Почти всеки сполучлив човек, с който съм разговарял, ми е давал един и същи съвет – в никакъв случай не спирай да се учиш и развиваш.

Като се има поради обстоятелството, че прекарваме по-голямата част от време, в което сме будни, на работното място, не би трябвало да подценяваме този въпрос.

Опитайте да съставите лист с нещата, които сте научили и уменията, които сте усвоили, откогато работите на актуалната си позиция. Трудно ли ви е да намерите даже 2-3 образеца?

Ако влагате време и старания в работа, която не ви оказва помощ да растете, да се учите и да придобивате нещата, които желаете, то значи просто си губите времето. Спрете да го вършиме и помислете за други възможности.

5. Какво ви споделя вашата вътрешен глас?

Напускането на работа е значимо решение. По формулировка, значимите решения не са естествени решения. Важните решения би трябвало да се уповават на логичност и обстоятелства, само че човек не би трябвало да подценява ролята на интуицията.

В последна сметка, има доста неща, които не знаем и не разбираме, тъй че понякога ни се постанова да вземаме решения, основани на нашата вътрешен глас.

В края на краищата, какво ви споделя интуицията ви? Време ли е да напуснете?

Ако сте мислили по някои от изброените тук въпроси или по сходни на тях, то умерено може да кажем, че интуицията ви се е задействала и че може би е време да я послушате.

............................

Бил Мърфи-младши , изпълнителен редактор на TheMid.com и създател на ProGhostwriters.com, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР