Представете си, че сте ръководител на голяма компания. Имате огромен

...
Представете си, че сте ръководител на голяма компания. Имате огромен
Коментари Харесай

Тъмните дупки на българската карта

Представете си, че сте началник на огромна компания. Имате голям екип с доста подекипи и всяка година подготвяте тактиката и бюджета си, като определяте съответно финансиране, с цел да извършват задания.

Сега си представете, че за последно сте броили хората в тези екипи преди 10 години и на тази база още разпределяте задания. Нямате никаква концепция какво става, нито какъв брой хора има в тях. Може би някои екипи се разпадат, а хората им всеобщо отиват в непознати компании? Може би други са прекомерно раздути и пречат на останалите? Може би някои екипи се оправят добре, само че имат потребност от помощ?

Твърде опростено, несъмнено, е да се съпоставя страната с компания. Но добивате концепция за какво преброяването е толкоз значимо и за какво доста държавни и общински системи се базират на него. От последния път, когато се брои, България се стопи с 844 хиляди души.

Също по този начин добивате визия за какво да вземем за пример страни като Съединени американски щати всяка година правят извадкови изследвания, с които наблюдават деликатно какво става. Защото съгласно данните, които имахме до предходната година, трябваше да сме намалели " единствено " с 448 хиляди
Реклама
В края на 2020 година Национален статистически институт предвижда, че популацията на България е 6.9 млн. души. Преброяването през септември обаче сподели голяма разлика, която е по-интересна, в случай че се разбие на локално равнище. Кой губи

" Капитал " преизчисли последните налични данни за планирано население от края на 2020 година по отношение на предварителните от преброяването по области. Като вземем поради значителния факт, че в разликата влиза и негативният приръст за 2021 година (който занапред ще става явен, тъй като няма дефинитивни данни за извънредно високата смъртност), останалото значи нерегистрирано население, което в последните 10 години е напуснало дадените области.
Автор: Капитал
Областите, където са " изчезнали " най-вече хора за интервала 2020 - септември 2021 година, са Кърджали, Добрич и Шумен, следвани от Търговище и Русе.

Не става дума за дребни разлики. Кърджали да вземем за пример е с 20% по-малка от предстоящото. Русе съвсем с 15%. Областта, която е изгубила най-вече неотчетени хора в действително изражение, е Бургас - съвсем 50 хиляди души (виж таблицата).
Реклама
Това води след себе си сериозна потребност от преосмисляне на някои стратегии и бюджети. Какво се трансформира

Да стартираме оттова, че България е заложила други цифри във всичките си прогнози - тези, с които да вземем за пример сега оправдава новите европрограми. Дори самите райони за обмисляне към този момент не дават отговор на нужните условия: минималният размер на район в NUTS3 - което е най-високото равнище в европейската подредба, да вземем за пример е 800 хиляди души. Новите сметки демонстрират, че два от шестте района - Северозападен и Северен Централен, не дават отговор на тези условия, а третият на север - Североизточен, е единствено на 5 хиляди души от границата. За първите два беше ясно даже преди преброяването, че имат проблеми с отговарянето на изискванията, само че това, че третият също се е сринал трагично, е вест. Единствената област там, поради която той продължава да се държи над 800 хиляди души, е Варна.
Автор: Кристияна Христова
С други думи, защото новите стратегии би трябвало да бъдат утвърдени тази година, в идващите 9 години ще харчим пари по карта, която към този момент не съществува.

В бюджета за тази година това също няма да бъде отразено, само че идната - сигурно. " В бюджета се приема една формула, която разпределя парите по общини, където има знаци като километри пътища, население и така нататък Спрямо тях се дефинират делегираните услуги. Те нямат време да го трансформират тази година ", счита Георги Ангелов от " Отворено общество ". Но от идната година с изключение на парите за общините ще би трябвало да се трансформират и някои приходни пера - такса боклук да вземем за пример ще би трябвало да се счита на друга база и на множеството места ще нарастне.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Промишленост 1 Политика 2 Икономика 3 Строителство и парцели 1 Отбрана 2 Промишленост 3 Икономика Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР