Представете си, че смарт часовник или фитнес гривна контролира метаболизма

...
Представете си, че смарт часовник или фитнес гривна контролира метаболизма
Коментари Харесай

Експеримент показа как гените могат да се контролират от смарт джаджите

Представете си, че смарт часовник или фитнес гривна управлява метаболизма ви. Това като че ли наподобява невероятно, само че нов теоретичен опит сподели, че интензивността на гените в човешките кафези може да се управлява посредством електрически импулси.

Експериментът на откриватели от ETH Zurich дава вяра, че в близко бъдеще носими устройства могат да се употребяват за възстановяване на здравето на хората, а освен за събиране на данни за физическото им положение.

Учените приказват за “електрогенетичен " интерфейс, който е в положение да започва целеви гени по команда в избрани моменти, когато тялото ни се нуждае от стимулация или промяна на здравето, отбелязва Science Alert в обява за проучването, представено от Технюз.

" Носимите електронни устройства играят все по-голяма роля в приемането на данни за човешкото здраве при персонализирани медицински интервенции “, пишат откривателите в документ, оповестен в сп. Nature Metabolism. " Въпреки това, заради неналичието на пряк електрогенетичен интерфейс, носимите устройства към момента не могат да програмират генна терапия. Предоставяме изчезналата връзка “.

Експериментът е извършен върху мишки с диабет вид 1, с вградени човешки панкреатични кафези. Дразненето на тези кафези с електрически ток по команда от външно устройство води до наложително произвеждане на инсулин и по този начин в последна сметка животните са избавени от нелечима болест, въпреки и с известни запаси.

Клетъчната стимулация поражда в процеса на формиране на реактивни кислородни типове – доста дейни и “агресивни " молекули, чието равнище обаче е следено и не доближава централизация, след която те се трансформират в отрова за организма. Кислородните молекули работят непосредствено върху ДНК по време на клетъчното разделяне и могат да насочат този развой в вярната посока, осигурявайки генна терапия с следени електрически импулси.

" Вярваме, че тази технология ще разреши на носими електронни устройства да програмират непосредствено метаболитни интервенции “, пишат откривателите. Очевидно това ще се случи доста, доста скоро и технологията има капацитет да се оправи с генетичните болести.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР