Представете си, че си лягате и когато се събудите, осъзнавате,

...
Представете си, че си лягате и когато се събудите, осъзнавате,
Коментари Харесай

12 странни болести и синдроми, за които лекарите не знаят почти нищо

Представете си, че си лягате и когато се разсъните, осъзнавате, че имате напълно друг глас. Това не са мечти от научнофантастична книга, те са същинските! Това са медицински положения, които са толкоз странни, може би даже още не сте чували за тях.

Открихме 12 доста редки положения. Причините им са към момента неразучени даже през 21 век.

Фибродисплазия

© Joh-co/Wikipedia Commons

Това рядко и съществено генетично заболяване се характеризира с последователно вкостяване на мускулите, сухожилията и връзките. Както можете да видите на фотографията на скелета, принадлежал на човек, който е имал фибродисплазия, тялото им постепенно се покрива с костна тъкан. Болестта води до съществени деформации, загуба на способността за обикновено придвижване и преждевременна гибел. В момента няма ефикасни превантивни или лечебни ограничения, само че учените съумяха да намерят гена, който е виновен за фибродисплазията. В момента се организира клиничното изпитване на лекарство за лекуване на това заболяване. То би трябвало да спре процеса на осификация.

Синдром на Ehlers – Danlos

© Piotr Dołżonek/Wikipedia Commons

Това заболяване нарушава синтеза на колаген, което води до: чупливост на кръвоносните съдове, свръхгъвкавост на ставите, дислокации, навяхвания, дисторция на тъканите и други рискови последствия. Кожата на тези, които имат това заболяване, е еластична и доста податлива на увреждания и белези. Има няколко вариации на този синдром – от сдържан до тежък (за благополучие, последният е доста рядък) и в случаите, когато заболяването не визира кръвоносните съдове, това в действителност не оказва въздействие върху продължителността на живота. В момента няма лекуване, само че в случай че пациентът получи вярната физиотерапия, допустимо е да се понижат отрицателните резултати от синдрома на Ehlers – Danlos.

Енцефалитна заспалост

© akg-images/EAST NEWS

Известен също като “сънна болест ”, само че друга от сънната болест, която мухата цеце предава. Лекарите считат, че е вирусна, само че точния вирус занапред ще се дефинира. Болестта се характеризира с висока температура, болки в гърлото, главоболие, уязвимост, трептене и заспиване на всички места. Няма фактически лекуване, тъй че болен човек може или да се възвърне самичък, или заболяването може да стане хронична и да продължи десетилетия. За първи път епидемията е открита през 1915–1917. Някои откриватели считат, че Адолф Хитлер е страдал от Encephalitis lethargica, което е повлияло на личността му и бъдещите му решения.

Студова уртикария

Студовата уртикария е наследствено или добито заболяване, което се характеризира с реагиране на тялото на мраз с обрив. Това се случва заради необикновени равнища на хистамин, само че механизмът, който предизвиква повишение на равнищата на хистамин е неразбираем. Симптоматично лекуване (единственото лекуване, което има): лекарите предлагат на пациентите да не се охлаждат, да одобряват антихистаминови медикаменти и да поставят специфични кремове по лицето и ръцете, преди да излязат на открито за предотвратяване от мраз.

Ксеродерма

© East News

Това генетично заболяване е известно още като вампирски синдром, защото човек, който го има, не може да бъде на слънчева светлина без тежки последствия. Изложената на ултравиолетови лъчи кожа, става навъзпалени петна. И това инфектиране може да докара до онкологично заболяване. Очите също са в заплаха. Ако човек, който има ксеродермия, би трябвало да излезе на открито денем, той би трябвало да вземе всички вероятни защитни ограничения. Например момчето Дейвид Мидълтън, което можете да видите на фотографията, трябваше да носи специфичен костюм в учебно заведение и да прекарва два часа всеки ден, с цел да нанесе защитния крем.

Синдром на непознат акцент

© gpointstudio/depositphoto.com

Причините, заради които се появява този синдром, са неразбираеми, само че се счита, че той може да се появи заради контузия на главата, инсулт или мозъчен израстък. Човекът, който има този синдром, към момента може да приказва на майчиния си език, само че произношението му се трансформира толкоз доста, че другите хора считат, че индивидът приказва с непознат акцент. Самото разстройство не е рисково за здравето на индивида, само че хората споделят, че се усещат непознати с родините си и животът им става по-труден заради неразбирането и от време на време подигравките от други хора.

Хипертрихоза

© dana press/East News, © dana press/East News

Хипертрихозата е свръхрастеж на косми тук-там, където не се смята за обикновено, да вземем за пример по лицето. През множеството време хипертрихозата се открива при мъжете и рядко при дамите. Въпреки това, злокобните брадати дами от цирковете в предишното можеха да бъдат наранени от това разстройство. Вродената хипертрихоза не може да бъде лекувана, само че за благополучие в днешно време има доста способи да се отървете от непотребната коса. Хесус Асевес, мексикански артист, обиден от това заболяване, не счита, че хипертрихозата е покруса и живее пълностоен живот.

Аргирия

Това заболяване се предизвиква от струпване на сребърни утайки в тялото. В резултат на това кожата на човек има сребрист или синкав цвят. Развитието на аргирия се случва в обстановки, когато хората употребяват доста артикули, които съдържат сребро, и това е изключително постоянно измежду хората, които работят с този метал. Най-известният човек с това заболяване беше американецът Пол Карасон, който имаше прякора „ Татко Смърф “, тъй като изглеждаше доста сходно на анимационния воин. Той посиня, откакто дълго време приемаше колоидно сребро, пробвайки се да лекува дерматита си.

Синдром на експлодираща глава

© harveysart/depositphotos.com

„ Има звук, който става все по-силен и по-силен, по-късно се чува детонация и ярка светлинна мълния, като че ли някой е присъединил фенерче и го е насочил към лицето ми. “ Ето по какъв начин хората, които страдат от синдром на експлодираща глава, разказват своите признаци. И това заболяване в действителност не е толкоз рядко. Ако постоянно страдате от бодърствуване и стрес, съществува риск сами да изпитате това. Учените считат, че този синдром може да бъде породен от нервна интензивност в частите на мозъка, виновни за звука. Това води до “експлозията ” и чувството, което се усеща като токов удар.

Триметиламинурия

© avemario/depositphotos.com

Това заболяване е известно още като синдром на миризма на риба и както евентуално се досещате, води до това човек да мирише на риба. Най-лошото е, че той може да не усети миризмата, само че другите хора го усещат. Това предизвиква доста психически проблеми и усложнения в общуването. За страдание няма ефикасни способи за лекуване, само че съгласно резултатите от някои изследвания, специфична диета дружно с деен въглен и хлорофилин могат да понижат миризмата на риба.

Синдром на Стендал

© Medusa Produzione, © Cine 2000

„ Когато напусках църквата„ Светия кръст “, сърцето ми стартира да бие доста бързо, почувствах, че животът е изцеден от мен и ходех със боязън да не падна … “, това е френският публицист Стендал, описващ възприятията си след посещаване на Флоренция. Това, което писателят е претърпял, е психическо разстройство, което се демонстрира със признаци като учестен пулс, световъртеж, пристъп, комплициране и даже халюцинации, когато хората изпитват нещо, което е от огромно персонално значение като изкуството, хубостта на природата, животните или хората. Много е необичайно, че туристите от Азия нормално нямат синдром на Stendhal, може би тъй като тяхната просвета е доста друга. Същото важи и за туристите от Италия, тъй като те са по-свикнали да бъдат заобиколени от хубост, в сравнение с другите хора.

Болест на Urbach – Wiethe

© vova130555/depositphotos.com

Пациентите, които имат това положение, нямат амигдала в мозъка си, което значи, че те не са в положение да изпитват боязън. Правени са опити с пациент, прочут като S.M. което сподели, че хората, наранени от това положение, не се опасяват от змии, отровни паяци, филми на ужасите, въоръжени грабежи и други рискове. Единственото нещо, което може да ги накара да изпитат нещо, което отдалечено може да бъде разказано като боязън, е вдишването на висока доза въглероден диоксид, което би предиздвикало всеки здрав човек да изпадне в суматоха.

Източник: aia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР