Представете си, че се намирате на Червената планета, в района

...
Представете си, че се намирате на Червената планета, в района
Коментари Харесай

Ново забележително видео показва слънчево затъмнение на Марс

Представете си, че се намирате на Червената планета, в региона на кратера Джезеро, и виждате по какъв начин спътникът Фобос минава пред Слънцето. Марсоходът „ Пърси “ на NASA става очевидец навръх тази невероятна панорама и я снима благодарение на своята камера с висока резолюция Mastcam-Z.

Крайният резултат е изумителен. Според NASA това е допустимо най-качеството наблюдаване на слънчево затъмнение от този вид на Марс. То се случва на 2 април 2022 година (земна дата, схваща се) и трае малко над 40 секунди. Това значи, че видеото е съвсем 1:1 с това, което вижда „ Пърси “ в действително време.

Времето, за което Фобос закрива Слънцето, е доста по-малко от типичното затъмнение тук на Земята. Все отново марсианският сателит е 157 пъти по-малък от Луната.

Mastcam-Z разполага със специфични филтри, които му разрешават да се взира непосредствено в Слънцето. Видеото е с толкоз висока разграничителна дарба, че на него можем да забележим даже слънчевите петна на нашата звезда.

Учените споделят, че всяко едно сходно затъмнение им разрешава да мерят дребните промени, които настъпват в орбитата на Фобос с течение на времето.

Източник: Universe Today

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР