Представете си, че получавате предимствата на операцията за стомашен байпас,

...
Представете си, че получавате предимствата на операцията за стомашен байпас,
Коментари Харесай

Драматична загуба на тегло без операция или гадене?

Представете си, че получавате преимуществата на интервенцията за стомашен байпас, без да лягате под ножа — нов клас съединения може да направи тъкмо това. При лабораторни животни тези евентуални лекувания понижават фрапантно тежестта и намаляват кръвната захар.

Инжекционните съединения нямат страничните резултати на гадене и повръщане, които са постоянно срещани при актуалните медикаменти за намаляване и диабет. Учените оповестяват, че новото лекуване освен понижава приема на храна, само че и покачва изгарянето на калории.
Изследователите показаха резултатите от предварителните си проучвания на пролетната среща на Американското химическо сдружение (ACS). 
„ Затлъстяването и диабетът бяха пандемията преди пандемията от COVID-19 “, споделя доктор Робърт Дойл, един от двамата основни откриватели на плана, дружно с доктор Крисчън Рот. „ Те са голям проблем и са се чака той да се задълбочава още и още. ”
Стомашният байпас и обвързваните с него процедури, известни общо като бариатрична хирургия, оферират едно решение, което постоянно води до трайна загуба на тегло и даже ремисия на диабета. Но тези интервенции носят риск, не са подобаващи за всеки и не са налични за стотиците милиони хора по света, които страдат от затлъстяване или диабет. Като опция, споделя Дойл, те биха могли да се оправят с метаболитните си проблеми с лекарство, което възпроизвежда дълготрайните изгоди от интервенцията.
Ползите са свързани с смяната, която се случва след интервенция на байпас в равнищата на чревната секреция на някои хормони - в това число глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1) и пептид YY (PYY). Тези пептиди алармират за цялост, лимитират апетита и възстановяват кръвната захар. 
В момента известните медикаменти, които имат за цел да повторят резултата на интервенцията, задействат главно клетъчните рецептори за GLP-1 в панкреаса и мозъка. Този метод пожъна огромен триумф при понижаване на тежестта и лекуване на диабет вид 2, привличайки доста изявления в обществените медии от звезди през последните месеци. Но доста хора не могат да понасят страничните резултати на медикаментите, споделя Дойл. „ В рамките на една година 80 до 90% от пациентите, които стартират с тези медикаменти, към този момент не ги одобряват. “ 
За да се оправят с този минус, разнообразни откриватели са проектирали други лекувания, които взаимодействат с повече от един вид чревни хормонални рецептори. Например групата на Дойл е основала пептид, който задейства два рецептора за PYY, както и рецептора за GLP-1. Наречено GEP44, това съединяване кара затлъстелите лабораторни мишки да ядат до 80% по-малко, в сравнение с нормално. До края на едно 16-дневно изследване опитните животни са изгубили приблизително 12% от тежестта си без да демонстрират странични неразположения от приема на пептидите.
GEP44 има влияние в тялото единствено към час, само че групата на Дойл преди малко е проектирала пептид с доста по-дълго деяние. Това значи, че медикаментът може да се инжектира единствено един път или два пъти седмично, вместо няколко пъти дневно. 
Сега откривателите оповестяват, че мишките, третирани с това съединяване от последващо потомство, резервират новата си, по-стройна физика даже след края на лекуването, което постоянно не се установи с утвърдените сега медикаменти, споделя Дойл.
Пептидите понижават кръвната захар. Те  изтеглят глюкозата в мускулната тъкан, където тя може да се употребява като гориво и трансформират избрани кафези в панкреаса в кафези, произвеждащи инсулин. Помагат за заместването на повредените от диабета кафези. GEP44 понижава и жаждата за опиоиди като фентанил при плъхове. Ако това работи и при хора, споделя Дойл, това може да помогне на подвластните да се откажат от опиатите или да предотвратят рецидив.
Източник

Прочетете за прочувственото хранене в бр.3/2020 година на Списание 8
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР