Представете си, че напишете името си в Google и откриете

...
Представете си, че напишете името си в Google и откриете
Коментари Харесай

Google плати 500 хиляди долара обезщетение на мъж заради отказ да премахне линкове, в които се твърди, че е педофил

Представете си, че напишете името си в Гугъл и откриете резултати от търсенето, които водят към публикация, в която сте наименуван педофил. А в този момент си представете, че Гугъл отхвърля да отстрани тези линкове. Това е кошмарната обстановка, с която един предприемач от Монреал е трябвало да се оправя в продължение на години, само че в този момент Гугъл би трябвало да му заплати 500 000 $ обезщетение за проблемите му.

На „ видния предприемач “ по делото е предоставена анонимност по време на цялото произвеждане, написа Ars Technica. Някога той бил на „ върха в света на брокерите на търговски недвижими парцели “ в Съединени американски щати и Канада, само че открил, че през 2006-2007 година няколко клиенти се отказали да вършат бизнес с него след поредност от положителни срещи. През април 2007 година мъжът разкрил повода: уеб страница е пуснал обява през април 2006 година, в която лъжливо се посочвало, че той е лъжец и „ е наказан за посягане над деца през 1984 година “.

Както нормално се постъпва в тази обстановка, мъжът се свързва с създателя на уеб страницата и го моли да отстрани обявата, само че той отхвърля, заявявайки, че в никакъв случай не изтеглят публикации и поискали от мъжа да потвърди, че в никакъв случай не е бил упрекван в педофилия.

Обичайният метод на деяние в тази обстановка би бил да се заведе дело против уеб страницата и да се отстрани обявата, само че в Канада това може да се направи единствено в границите на една година от появяването ѝ, без значение по кое време жертвата е разкрила обявата.

Така без да има опция да я отстрани, мъжът се опитал да ограничи видимостта ѝ, като изискал от Гугъл да отстрани линковете към публикацията. Понякога тя се съобразявала, различен път не, като през годините линковете към публикацията се появявали още веднъж. Това навредило на професионалния му живот и един от синовете му трябвало да се дистанцира от него, защото също работел в областта на недвижимите парцели.

В решението си от 28 март съда написа, че „ Гугъл по друг метод пренебрегва ищеца, споделя му, че не може да направи нищо, споделя му, че може да отстрани линка в канадската версия на своята търсачка, само че не и в американската, само че по-късно разрешава тя да се появи още веднъж в канадската версия след решение на Върховния съд на Канада от 2011 година по откъслечен въпрос, обвързван с публикуването на линкове “.

Мъжът в последна сметка съди а Гугъл, която употребява Параграф 230 от Закона на Съединени американски щати за благовъзпитание на връзките, твърди, че не носи отговорност за наличието на трети страни и не е задължена да отстранява линковете към него.

Съдът в Квебек обаче не се съгласява с причините на Гугъл и се произнася в интерес на ищеца. Първоначално мъжът е изискал обезщетителни и наказателни вреди в размер на 6 милиона $, само че съдията не прави оценка на толкоз наказателните вреди, тъй като Гугъл е отказала да отстрани връзките под „ добросъвестното разбиране “, че по закон не е длъжна да го прави. Ищецът, който към този момент е при започване на 70-те си години, въпреки всичко получи 500 000 $ за морални вреди, дължащи се на изгубени бизнес покупко-продажби и напрежение в персоналните връзки.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР