Представете си, че колата ви може не само да разбере

...
Представете си, че колата ви може не само да разбере
Коментари Харесай

Новата е-кола на Volvo – не потегля, ако разбере, че сте пили

Представете си, че колата ви може освен да разбере дали сте прекомерно пияни или сънливи, или разсеяни, или по различен метод „ не във форма “, с цел да шофирате, само че може безусловно да спре транспортното средство.
Прочетете още
В ново изявление Volvo обяви спецификата на своята „ система за схващане на лидера “: една от най-готините характерности на идния флагмански електрически SUV EX90, който чакаме при започване на ноември, до момента в който компанията се готви да премине към напълно електрически автопарк до 2030 г, оповестява hicomm.bg.

Aнализът на лидера е едно от най-интересните приложения, които Volvo възнамерява за своите датчици за разкриване и обсег на светлината (LIDAR), единият от които ще бъде инсталиран отвън колата, с цел да помогне за разкриване на трудности по пътя, а другите два ще се концентрират върху очите на водачите, за      да дефинират дали карат в нетипично положение, или имат потребност от помощ.

Изключително интелигентната кола първо ще издаде поредност от предизвестия към лидера, в случай че нейните датчици открият, че лидерът е в нетрезво положение, и по-късно ще продължи да забавя колата и вероятно ще я спре, включвайки спешните светлини, в случай че казусът продължи.

„ Нашето проучване демонстрира, че като просто следим къде гледа лидерът и какъв брой постоянно и за какъв брой време очите му са затворени, ние можем да кажем доста за положението на лидера “, сподели специалистът по сигурността на Volvo Ема Тивестен в изказването.

„ Като базира своите калкулации на резултатите от нашите проучвания, сензорната система разрешава на нашите коли да разпознават дали способността на лидера е нарушена може би заради унесеност, заплеснатост или други аргументи за нехайство, и да предложи спомагателна помощ по метод, който най-добре дава отговор на обстановката, продължава тя, като „ други аргументи за нехайство “ се употребява като евфемизъм за шофиране в нетрезво положение.

Както се показва в изказването, другите модели на погледа могат да демонстрират разнообразни положения на автомобила, които по-късно надлежно ще предизвестяват лидера. Например, в случай че лидерът „ гледа пътя прекомерно малко “, това може да значи, че написа текстови известия, до момента в който кара, само че в случай че се концентрира върху него „ прекалено много “, това може да значи, че е потопен в мисли и не обръща внимание на поставената задача да кара, съобразявайки се със протичащото се към него.

Докато LIDAR получи много неприятна известност, защото основният изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск изглежда презира технологията, Volvo от дълго време се интересува от потреблението ѝ, с цел да помогне за ограничение на произшествия, породени от разсеяно или нарушено шофиране.

Само времето на пътя ще покаже дали системата фактически оказва помощ да се отстранят пияните водачи. Ако обаче се случи, можем единствено да се надяваме, че други производители на EV ще последват образеца.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР