Представете си алтернативна версия на историята, в която Съветският съюз

...
Представете си алтернативна версия на историята, в която Съветският съюз
Коментари Харесай

Atomic Heart: Украйна иска забрана на играта, която възхвалява СССР

Представете си различна версия на историята, в която Съветският съюз не просто не е рухнал, а " процъфтява ", по този начин като че ли най-екзалтираните фантазии на комунистическата агитация са се сбъднали.

Това е сюжетът в Atomic Heart - видеоиграта, която се трансформира в политически проблем още с излизането си.

Украинското Министерство на цифровата промяна изпрати публично писмо до Sony, Microsoft и Valve с апел да прекратят продажбата ѝ в Украйна и да лимитират разпространяването ѝ в други страни.

Причината: " токсичността (на посланията), евентуалното събиране на персонални данни на потребителите и изнасянето им към трети страни в Русия - както и евентуалната приложимост на парите, събрани от продажбите ѝ, за финансиране на войната против Украйна ".

В Atomic Heart Съюз на съветските социалистически републики създава най-хубавите роботи, а жителите му живеят в утопично бъдеще, в което машините правят цялата физическа работа.

 Зад тази пресилена соц-носталгия се крие малко по-различна история, както споделя Ars Technica. Съветската страна в Atomic Heart се управлява от маниакални водачи, които носят виновност за гибелта на голям брой хора, убити от личните им роботи.

Главният воин в играта е майор от Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Агентът работи за академик, носещ отговорността за това, в което се е трансформирало обществото.

Инженерът е създал AI невронна мрежа на име " Колектив ", чиято нова версия е трябвало да помогне на хората да развият свръхестествени качества - да вземем за пример да управляват роботите си единствено с мозъка си. Замисълът му обаче се проваля, а оттова нататък всичко изпада в безпорядък и кръвопролития.

Причината, заради която Киев се възмущава от играта, не е обвързвана единствено със сюжета и декорите в нея.

Разработчиците на Atomic Heart са студиото Mundfish - публично то е записано в Кипър и видимо няма нищо общо с Русия. Основателите му обаче са четирима руснаци - Артьом Галеев, Евгения Седова, Максим Зацепин и Олег Городишенин.

Зацепиин е някогашен топ управител в Mail.ru (част от активите на най-голямата съветска обществена мрежа " В Контакте ", VK), където е работил за маркетинга на гейминг-подразделението. Галеев работи като живописен шеф на една от най-големите компании за компютърна графика в Русия.

Dev.UA настояват, че измежду донорите на Mundfish са китайската компания Tencent и съветските GEM Capital и Gaijin Entertainment.

GEM Capital е съветски фонд, учреден от Анатолий Палий, който преди този момент е работил като първи зам.-директор на дъщерната компания на Газпром - " Газенергосет " - в продължение на 8 години. Студиото Mundfish е получавало вложения от тях през 2021 година

Анатолий Палий има западно обучение и е работил в парижкия офис на одиторската компания PwC. По-късно се връща в Русия и влиза в енергийния бизнес. Една от съветските му компании 10il е основана в партньорство с Марк Гарбер, член на борда на шефовете на Rusal, която принадлежи на олигарха Олег Дерипаска.

Играта Atomic Heart се популяризира в Русия извънредно през VK Play - поделение на VK Group, която се ръководи от Владимир Кириенко, наследник на някогашния министър председател Сергей Кириенко. Мажоритарният притежател на VK Group е медийното крило на " Газпром ".

През ноември 2022 година VK провеждат екстравагантно рекламно празненство за Atomic Heart в руска стилистика, с напдиси " Слава на руските инженери ", и " Другарю, причисли се към обществото на бъдещето " - събитие, което критиците разказват като " гуляй по време на чума " на фона на войната в Украйна.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР