Предсрочното погасяване на кредит е разумно решение, спестяващо средства, освобождаващо

...
Предсрочното погасяване на кредит е разумно решение, спестяващо средства, освобождаващо
Коментари Харесай

Предсрочно погасяване на заема – какво трябва да знаете?

Предсрочното погасяване на заем е рационално решение, спестяващо средства, освобождаващо от ангажираността да се наблюдават месечни вноски, да се съблюдават периоди, ползотворно е и в чисто психически проект, защото разтоварва длъжника от чувството, че има финансов ангажимент. Право на всеки консуматор съгласно Закона за потребителския заем е да предприеме тази стъпка и не може да получи отвод от финансовата институция. За да извършите осведомен избор, разбирайки какви изгоди носи предварителното погасяване и какви са вероятните подводни камъни, сме събрали най-важното, на което да обърнете внимание.

Мнозинството консуматори неправилно смятат, че е належащо да внесат цялата дължима сума, с цел да е налице предварително погасяване, а действително всеки превод, който е по-голям от размера на месечната вноска, е такова. Може да преведете 2-3 или повече месени вноски, съобразено с опциите ви. Всеки лев, изплатен авансово, има удобен резултат върху бремето на заема и ви оказва помощ да пестите.

При желание за предварително погасяване е належащо да уведомите банката, че желаете такова, както и да подпишете изискуемите документи. Ако просто внесете няколко вноски, без да уведомите финансовата институция за желанието си, то тя ще си тегли всеки месец дължимата месечна вноска, без това да се отрази в позитивна посока на вашето обвързване. Това не важи за кредитните карти, където известяван не е належащо. При оповестяване на желание за предварително погасяване може да дискутирате съгласно изискванията и практиките на вашата банкова институция понижаване на месечната вноска, на периода на заема, застрахователно обезщетение, в случай че имате подписана застраховка към заема и други

Имайте поради, че банковите финансови институции нормално имат наказателна такса при предварително погасяване, която обаче постоянно е доста по-малка от бъдещите лихви по заема. Дори с нея е по-изгодно, в сравнение с следването на погасителния проект. Фирмите за бързи заеми нормално не плануват наказателна такса или комисионна за цялостно предварително погасяване на заем. При предварително погасяване на бърз заем ще платите единствено лихвата за действително потребления интервал, което прави решението преференциално.

Задължително проверете дали заемът е закрит, даже да считате, че сте заплатили всичко, с цел да елиминирате опцията от скъпо струващи неточности.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР