Предсрочният вот преди редовните избори през 2024г. може да повлияе

...
Предсрочният вот преди редовните избори през 2024г. може да повлияе
Коментари Харесай

Правителството в Словакия спечели два дни, след като вотът на недоверие бе отложен

Предсрочният избор преди постоянните избори през 2024г. може да повлияе на поддръжката на Словакия за Украйна, изключително в случай че докара на власт водещата в изследванията лява съпротива, която подлага на критика военната помощ, която Братислава оказва на Киев.

 

Коалицията, която е ръководена от Хегер, пое властта в Словакия преди две години. Тя беше отслабена след напускането на един от сътрудниците през м. септември. Ако вотът на съмнение мине, това не значи неотложно разформироване на държавното управление, само че ще повлияе отрицателно на водената от него политика.

 

Хегер към този момент претърпя неуспех в опитите си да завоюва поддръжка от словашките депутати за проектобюджета на страната за 2023г., който включваше нови разноски за облекчение на резултата от растящите цени на силата за семействата и бизнеса. Опозиционни партии, в това число демократичната " Свобода и взаимност ", която напусна ръководещата коалиция през септември, внесоха предлагането за избор на съмнение, откакто упрекнаха държавното управление, че не е направило задоволително, с цел да помогне на хората да се оправят с растящите енергийни цени.

 

Оттеглянето на доверието от страна на " Свобода и взаимност " пристигна след месеци на несъгласия сред нейния ръководител и към този момент някогашен министър на стопанската система Рихард Сулик и водачът на партията на Хегер " Обикновени хора и самостоятелни персони " Игор Матович, който е и финансов министър. 

 

Необходимо е съперниците на държавното управление да обезпечат най-малко 76 гласа в 150-членния словашки парламент, с цел да смъкват от власт премиера Едуард Хегер. Според него държавното управление би трябвало да оцелее поради предстоящият скок на цените на сила през м. януари, откакто изтече интервалът на закрепени цени.

 

При рухване на държавното управление президента на Словакия Зузана Чапутова ще бъде изправена пред избора дали да го остави на власт за известно време или да назначи нов, евентуално технократски кабинет. По думите на водача на опозиционната лявоцентристка партия " Смер - Социална народна власт " Роберт Фицо единственото решение на рецесията са предварителни избори при започване на 2023г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР