Предсрочните избори вече чукат на вратата на страната ни, предстои

...
Предсрочните избори вече чукат на вратата на страната ни, предстои
Коментари Харесай

Радев започва преговори за служебен премиер

Предсрочните избори към този момент чукат на вратата на страната ни, следва да стане ясно изборът на длъжностен кабинет. Спазвайки прецизно процедурата по Конституция досега, президентът Румен Радев съобщи, че незабавно след „ обичайното кафе “ с партиите мигновено ще стартира срещи и разговори  с всички евентуални министър-председатели. Днес той връчи третия мандат за сформиране на държавно управление на „ ИТН “, а от партията върнаха несбъднат мандата незабавно, което дефинитивно предначерта това, което ни чака през идващите месеци.

" Днес, на следващия ден, в случай че се наложи и в почивните дни. Отложил съм и наситена си интернационална стратегия за идващите 10 дни, която включваше посещаване на непознат президент и моя публична аудиенция в чужбина. Ще направя всичко допустимо процесът по съставяне на длъжностен кабинет да бъде интензивен ", уточни президентът. 

" Един от най-големите пороци на отиващото си ръководство бе фрапантното разминаване сред думите, изречени преди и по време на изборите, и сглобката, която се сътвори след това ", разяснява президентът пред представителите на Има Такъв Народ.

" Искрено се надявам, че методът, по който всичко това свършва, ще послужи за един урок на всички, че за говореното на едно по време на избори и за правенето на тъкмо противоположното след тях постоянно се заплаща цена ", добави той.

 enlightened Съгласно член 99 от Конституцията , откакто не е реализирано единодушие за държавно управление, президентът след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период. След измененията в Конституцията за длъжностен министър-председател президентът може да избира всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.

Вчера стана ясно, че заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подала оставка, която бе обявена в Народното събрание.  Омбудсманът Диана Ковачева също няма да може да извърши конституционното обвързване, даже и да бъде поканена, тъй като през януари някогашната министърка на правораздаването от първия кабинет на ГЕРБ и публичен бранител беше определена след конкурс за български арбитър в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Изводът е, че при очертаващия се все по-ясно следващ длъжностен кабинет президентът Румен Радев ще може да избира длъжностен министър-председател не от 10, а от 8 души. 

От ГЕРБ обявиха, че няма да разрешат ръководителят на Народното събрание да бъде длъжностен министър председател. " Единственото, на което държа и няма да го разреша по никакъв метод, е служебен министър председател да е Росен Желязков, а същински се надявам и президентът да не посочи Димитър Главчев. Те биха били свързани по някакъв метод с ГЕРБ. Не че не ги е дал своя вот единомислещо Народното събрание, само че няма да е красиво ", съобщи водачът на партията Бойко Борисов.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР